Ректорът на СУ проф. Герджиков: Каква е целта и какви са критериите кой с кого да се обедини?

Александра Маркарян 04 февруари 2022 в 18:07 5971 0

Анастас Герджиков

Снимка Александра Маркарян, архив

Проф. Анастас Герджиков

Мога да потвърдя, че министърът е обсъждал с темата за обединяването на висши училища с няколко ректори и че по този повод изпратих съобщение до ректорите при бъдещи срещи да бъде уведомяван и Съветът на ректорите, за да изрази обща позиция. Това коментира председателят на Съвета на ректорите и ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, потърсен от OFFNews за коментар.

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16 (обновена)

Той не коментира по същество публикуваната от медията ни планирана нова структура на държавното висше образование с аргумента, че до този момент министърът на образованието и науката акад. Николай Денков не е разговарял с него по този въпрос, нито е уведомявал Съвета за своите планове.

"Очевидно тези комуникационни недоразумения ще се изяснят на 22 февруари, когато наистина ще се проведе заседание на Съвета на ректорите и в него ще вземе участие министър Денков", каза проф. Герджиков.

Той коментира принципно въпроса за предимството на по-големите висши училища с думите, че те са по-видими за световната академична общност, работодателите, в международните класации и кандидат-студентите.

"Такова обединяване обаче може да се постигне по различни начини - както чрез юридическо сливане, така и с включването в мрежи и консорциуми със запазване на юридическата им самостоятелност. Преди да се пристъпи към такава стъпка, трябва внимателно да се обсъди каква е целта, която искаме да постигнем с обединяването - по-високо място в класациите, подобряване на научните резултати, по-висока ефективност или нещо друго? Каква е целта? И, второ, какви са критериите за това кои висши училища да се обединят? На териториален принцип, по професионални направления, такива със сходен профил или такива, чиито програми не се дублират, а се допълват? Това са двата основни въпроса - каква е целта и какви са критериите кой с кого да се обедини", посочи той.

Красимир Вълчев: Правилната формула е алианси на университети, а не заличаването им

Може да се спори дали министър Денков е прав като иска да обединява юридически висши училища, тоест закриваме няколко и всички се вливат в един университет, или аз съм прав като казвам: "Нека да направим консорциуми като двата университета в Индианаполис - всеки е самостоятелен, но излизат под общо име". Може да спорим по това кое е по-доброто, но не може да спорим по това, че преди да обединяваме, трябва да знаем с каква цел го правим и по какъв критерий ще събираме университетите. Тези две неща изискват широко обществено обсъждане, подчерта ректорът.

Той смята, че на заседанието на Съвета на ректорите акад. Денков ще информира ръководителите на висшите училища у нас какви са плановете му, ще направят едно първоначално обсъждане и "след това съм сигурен, че той е достатъчно разумен, за да направи обсъждане в по-широк формат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови