Красимир Вълчев: Правилната формула е алианси на университети, а не заличаването им

Александра Маркарян 03 февруари 2022 в 18:16 6750 1

Красимир Вълчев

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Красимир Вълчев

В никакъв случай не трябва да се подхожда силово към университетите и малките да бъдат заличавани. Такава позиция изрази пред OFFNews министърът на образованието в периода 2017-2021 г. Красимир Вълчев по повод намеренията на наследника му акад. Николай Денков да преструктурира държавното висше образование. На този етап не е публикуван проект на МОН. Вълчев обаче потвърди, че такива разговори са били водени.

Готви се голямо окрупняване на университети у нас: намаляват държавните от 38 на 16

Ето какво сподели Вълчев, сега зам.-председател на Комисията по образование в 47-ото Народно събрание:

"Няма официално предложение, но това, което разбрах, че е комуникирано с ректорите, е по-скоро притеснително дотолкова, доколкото моята информация е, че се предвижда окрупняване на висши училища на принципа на заличаване - сливане, вливане, отнемане на тяхната правосубектност йерархично и механично.

Смея да твърдя, че с ректорите и академичните общности постигнахме относително съгласие, което материализирахме в Стратегията за развитие на висшето образование, как трябва да се случва кооперирането и сътрудничеството между висшите училища. То трябва да се случва на принципа на мрежи и алианси и това беше заложено в стратегията. Ние живеем все повече в мрежи и все по-малко в йерархично общество. Мрежовият подход предполага висшите училища да създават съвместни програми, да издават съвместни дипломи, Европейският съюз избра подхода на мрежите, а създаването на консорциуми или алианси, като по-крайни обединения, трябва да бъде за целите на споделянето на ресурси, в това число общи преподаватели, общи катедри.

Висшите училища имат нужда да възпроизвеждат добри школи. За да възпроизвеждат добри школи, на тях им трябва мащаб. Затова ако се обединят например в един консорциум, без да си загубят правосубектността, висшите училища в Студентски град могат да решат едното от тях да възпроизвежда катедра по математика, второто - по химия, третото - по физика, НСА да осигурява преподавателите по спорт, УНСС - по икономика.

Това е недостатъкът на решението, което е взето навремето - България да създаде мрежа от предимно специализирани висши училища - че те не споделят достатъчно ресурси и имат дублиращи се структури. Но, от друга страна, ако бъдат обединени механично, ще бъде заличена енергията им.

Моите наблюдения показват, че като общо правило по-малките висши училища се управляват по-добре и имат повече енергия за развитие. В този смисъл, ако търсим формулата, която съчетава предимствата на двете неща, тя е да бъдат направени алианси или конфедерации, които ще постигнат предимствата на големите, окрупнените висши училища, без те да бъдат заличавани.

В никакъв случай не трябва да се подхожда силово, да се правят йерархични обединения на принципа на заличаване на досегашните висши училища, а трябва да се стъпи на принципа на мрежовост и споделяне на ресурси".

Първи коментари на ректорите за сливането на университетите

На въпрос защо според него толкова голяма промяна се прави толкова на тъмно Вълчев отговори:

"Концепцията, която аз разясних и е заложена в стратегията, би трябвало всеки един министър на образованието да може да я защити, да се изправи пред която и да е академична общност на което и да е висше училище и да я защити. И съм убеден, че ще получи подкрепа на академичните ръководства, ще получи подкрепата на ректорите. Те не са против обединение. Това е много важно да се каже. Те не са против обединение. Против са административно, механично, необмислено обединение, което затрива предимствата, които имат малките самостоятелни висши училища, затрива енергията и потенциала им за развитие, които имат поотделно".

Попитахме защо един министър, който идва от университетските среди, какъвто е министър Денков, би тръгнал в такава посока.

"Не знам. Може би трябва да се види неговото предложение. Надявам се целта не е просто да се направим на реформатори, а да се постигне нещо качествено по-добро", каза Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови