Референдумът за отделянето на Обзор в нова община ще е валиден

OFFNews 28 февруари 2021 в 14:59 2976 0

Към 12,30 часа общата избирателна активност на местния референдум в Обзор, Баня, Приселци, Раковсково, Емона, Паницово и Козница за отделяне от община Несебър и обособяване на нова с административен център гр. Обзор вече 44,61%. 

Това показват междинните данни от допитването.

Това означава, че изискуемият праг от 40% гласували, за да се валидират резултатите от референдума, е преминат.

Най-висока е избирателната активност в село Приселци – 72,55%, следвано от с. Емона – 71,43%. В трите секции в Обзор активността е около 42%.

Изборният ден преминава нормално. Няма регистрирани нарушения. Няма и подадени жалби до Общинската избирателна комисия.

До провеждането на референдума не се е стигнало лесно и напрежението продължава и в последната седмица. Със съдействието на кмета на Несебър Никола Димитров (независим, подкрепен от БСП) общинският съвет в Несебър отказа да насрочи дата за провеждането на референдума, като впоследствие това е извършено с решение на областния управител на Бургас. Разбираемо, Несебър държи Обзор да остане в общината му, а кметът на Обзор -Христо Янев (ГЕРБ) е на друго мнение.

За да бъде признат референдумът, трябва в допитването да участват не по-малко от 40% от хората, които имат право на глас и повече от половината от тях трябва да са отговорили с "Да" на въпроса. След това, при положителен вот, се задейства процедурата и областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерски съвет. Това трябва да стане в двуседмичен срок. Крайното решение се взима от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови