Разследващи проверяват коритото на река Скът и язовирите в Мизия

OFFNews 05 август 2014 в 08:56 3740 0

Наводнение в Мизия

Снимка Министерство на отбраната

Районната прокуратура в Оряхово се самосезира и разпореди на полицията в срок до 48 часа да направи предварителна проверка на причините за наводнението.

Разследващите ще съберат данни за състоянието на коритото на река Скът и язовирите в община Мизия. Ще бъдат взети и становища на метеоролози, хидролози, общини и други ведомства. Проверката е свързана със събиране на данни за престъпление по член 335 от Наказателния кодекс, който е причиняване на наводнение по непредпазливост. 

Предвиденото в случая наказание е до три години затвор.

В същото време Окръжната прокуратура във Враца образува досъдебно производство за смъртта на единствената жертва на бедствието. Тялото на 63-годишният човек беше открито в неделя около 09.35 ч. Към момента се знае, че най-вероятно той е починал в резултат на придошлите води на река Скът.

Трети ден голяма част от града остават под вода. И днес спасителните екипи евакуираха хора от наводнените им домове и с лодки извозваха други до къщите им, които са във вода, за да се снабдят с вещи от първа необходимст. Започна първоначалният оглед на щетите от поражението. Засега данните са за 104 рухнали постройки. Към този час охраната на наводнените домове поема жандармерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови