Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Прокуратурата разследва потопа в Мизия

OFFNews 04 август 2014 в 14:33 5157 5

Наводнението в Мизия

Снимка Андрей Деновски

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за наводнението в Мизия. От държавното обвинение съобщиха за OFFNews, че досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител. 

Към момента тече проверка на състоянието на язовирите и поддръжката им, като разследващите ще трябва да преценят дали само обилните дъждове или и човешка грешка е довела до потопа в града. 

Образувано е и досъдебно производство по повод смъртта на мъж от Мизия. Тялото на 63-годишният човек беше открито вчера около 09.35 ч. Към момента се знае, че най-вероятно той е починал в резултат на придошлите води на река Скът. 

Към момента една жена остава в неизвестност.

Повече от 800 човека бяха евакуирани с екипи на пожарната, военните и доброволни отряди. От БЧК беше организирана помощ от първа необходимост - одеала, платнища, ботуши, питейна вода и топли напитки. Днес стана ясно, че запасите от храна за пострадалите след потопа в Мизия са почти изчерпани. В пункта на БЧК за раздаване на помощи от рано тази сутрин са минали близо 300 души. От БЧК призовават големите хранителни вериги и хора, които искат да помогнат, да дарят хляб и готови храни, предимно консерви, трайни продукти и пакетирани хранителни стоки.

Парични средства може да дари всеки като изпрати празен СМС на кратък номер 1466 - дарителската линия на БЧК.

От полицията съобщиха, че патрули охраняват наводнените райони в града, за да предпазят имуществото на евакуираните от домовете им хора. 

Пострадалите ще получат еднократна помощ от 325 лева

Евакуирани жители на наводнения град прекараха нощта в детската градина, където бяха осигурени места за нощувка, минерална вода и храна. Други потърсиха подслон при близки и приятели в съседни села.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов заяви, че нивото на водата в Мизия е спаднало с около 50-60 см.

Той посочи, че още днес екипите на ГДПБЗН започват усилена работа по изпомпване на водата от сгради в Бяла Слатина и Мизия.

Днес към екипите на военните, полицията и пожарната се очаква да се присъединят доброволци от БЧК и жители на съседни общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews