Рашидов иска да се запази рушащия се паметник пред НДК

Хайде да не прекаляваме с патриотизма, призова министърът на културата

Нели Чолашка Последна промяна на 27 февруари 2015 в 13:59 2783 11

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Вежди Рашидов, министър на културата.

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против демонтажа на рушащия се паметника пред НДК в отговор на въпрос от независимия депутат Велизар Енчев. 

В края на миналата година Столичният общински съвет гласува монументът "1300 години България" да бъде демонтиран и фигурите от композицията да бъдат временно преместени в Музея на София. На негово място ще бъде възстановен събореният от комунистите през 1977 г. войнишки паметник.

Рашидов обаче е и за възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, но не на това място. Според него не бива двата паметника да се обвързват.

Министърът на културата цитира мнение на експертен съвет към министерството, с което той бил съгласен, че не бива паметникът с автор Валентин Старчев да бъде местен без неговото съгласие.

Той уточни, че до момента в Министерството на културата не е постъпило инвестиционно намерение на Столичната община за войнишкия паметник. 

По-късно в кулоарите на парламента на въпрос защо за 100 години българско кино е произвело само 2-3 големи филма за Васил Левски, Рашидов отговори: "За Гарибалди колко филма видяхте , че е световно известнен. Айде малко да не прекаляваме с патриотизма".

Министърът на културата все още не е гледал новият спорен филм "Дякон Левски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 23:33

Най-накрая едно адекватно мнение след толкова години глупости от Рашидов...

27.02 2015 в 20:13

Да турят някоя скулптора на веждито. Например ключа на София, дето трябваше да е на 7-ми километър (сътворен пак от министъра без култура, сори тогава беше само общински съветник-побойник).

27.02 2015 в 16:14

И паметника и министъра, требе да бидат фърлени там где не стъпвъ човешки крак.
На тоа пияндурин, старчев му е набутал кинти та да си запази величието, или нещо от тоа шаек мотивира тоа така куртурен министър на куртурата

27.02 2015 в 15:59

Офф,защо свалихте темата в трета глуха,тъй скопопостижно!?Нещо не ви отърва мнението на хората ли,против"любим"Министър??????????

27.02 2015 в 15:47

Може ли някой да ми посочи пример с друга държава,в чиито абсолютен почти център се намира подобна УЛТРАгрозотия.

Този "паметник" е обида за естетиката братче,нема такава грозотия...

27.02 2015 в 15:00

Сега му е времето да се разкара това изчадие(паметника)
Какво не бил съгласен Старчев? София да не му е бащиния. Пито платено, какво иска повече? Вечна памет? Ама дали я е заслужил?

27.02 2015 в 14:44

Този архитектурен и творчески провал,напомнящ ми "светлото минало",трябва незабавно да се премахне от пъпа на София.Рашидов да си словоблудства,колкото си иска.Историята на българското военно,славно минало,не са му понятни,нито пък на сърце.Факт е,че в Центъра на Столицата,има величав монумент,на армия,която не ни е освобождавала-напротив,върнала ни е 100г.назад.Рашидов мълчи."Съветските"воини,си имат паметник-нашите момчета и мъже,дали десетки хиляди жертви за Освобождението и Обединението на България,си нямат!?Рашидов мълчи.Е,да,воювали сме с Турция.Мен лично,не ме е срам от този факт.

27.02 2015 в 14:42

По-добре градинка с райграс, отколкото тази соц.-ГАВРА със софиянци. Искаме си войнишките плочи обратно...

27.02 2015 в 14:40

Тогава да хваща електрожена и да ходи да заварява. Пък ако случайно някой винкел или цялата ферма се стовари на главата му, ще пия едно за негово здраве.

27.02 2015 в 14:37


Знаете ли кой е бил министър на културата по времето на големия Вежди Рашидов?
Е как ? Веждичката!