Рашидов иска да се запази рушащия се паметник пред НДК

Хайде да не прекаляваме с патриотизма, призова министърът на културата

Нели Чолашка 27 февруари 2015 в 13:59 3467 11

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Вежди Рашидов, министър на културата.

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против демонтажа на рушащия се паметника пред НДК в отговор на въпрос от независимия депутат Велизар Енчев. 

В края на миналата година Столичният общински съвет гласува монументът "1300 години България" да бъде демонтиран и фигурите от композицията да бъдат временно преместени в Музея на София. На негово място ще бъде възстановен събореният от комунистите през 1977 г. войнишки паметник.

Рашидов обаче е и за възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, но не на това място. Според него не бива двата паметника да се обвързват.

Министърът на културата цитира мнение на експертен съвет към министерството, с което той бил съгласен, че не бива паметникът с автор Валентин Старчев да бъде местен без неговото съгласие.

Той уточни, че до момента в Министерството на културата не е постъпило инвестиционно намерение на Столичната община за войнишкия паметник. 

По-късно в кулоарите на парламента на въпрос защо за 100 години българско кино е произвело само 2-3 големи филма за Васил Левски, Рашидов отговори: "За Гарибалди колко филма видяхте , че е световно известнен. Айде малко да не прекаляваме с патриотизма".

Министърът на културата все още не е гледал новият спорен филм "Дякон Левски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews