Окончателно: Махат паметника пред НДК

Симона Костадинова Последна промяна на 18 декември 2014 в 15:36 17812 36

Паметникът "1300 години България" ще бъде демонтиран, а скулптурите от него ще бъдат преместени в Музея на София. На негово място ще бъде възстановен Мемориала загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Това реши Столичният общински съвет (СОС) на заседание днес по предложение на Михаил Владов, Орлин Иванов, Малина Едрева, Борислав Бориславов и Прошко Прошков. Гласуваха 45 общински съветници. От тях 42 бяха "за", а 3 против.

Общинските съветници от БСП до последно защитаваха оставянето на паметника на сегашното му място. Те бяха твърдо против демонтирането му и дори се опитаха да предизвикат отменяна на точката от дневния ред. Те обясниха, че не виждат проблем Войнишкият паметник да бъде възстановен другаде, а не пред НДК.

Председателят на политическата група на БСП в СОС Милка Христова сравни премахването на "1300 години България" и заменянето му с Войнишкия монумент с църквите, който били преустройвани в джамии по време на турското робство.

След това тя заяви, че премахването на паметници е вандализъм, но по-късно се извини на колегите си и обясни, че не е говорела лично за тях.

Съветникът на БСП Николай Белалов пък подчерта, че в доклада нямало идея за графичен дизайн, не била дадена идея от къде да дойдат парите за новия паметник. Той дори заяви, че не ставало ясно колко хора реално подкрепят предложението, заложено в доклада. 

След това изказване председателят на СОС Елен Герджиков взе думата и подчерта, че всички граждански организации, които са изявили интерес по темата, са били допуснати до обсъждането.

По време на заседанието вносителите на доклада бяха обвинени от колегите си от БСП, че докладът им изпълнява политически цели.

"Колегите от БСП политизираха тази тема, не ние", коментира от своя страна Прошко Прошков. Той поясни, че в доклада, който обсъждат се готви преместване на "1300 години България", а не за разрушаването му. 

"Част от елементите на този архитектурно-монументален комплекс вече ги няма, искаме да запазим здравите и да им намерим място", каза още Прошков.

Той предизвика архитекта на монумента Валентин Старчев да направи нов архитектурно– художествен синтез за старите си скулптори.

Вносителите на предложението посочват, че мемориалните плочи на загиналите над 3 хиляди войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и е бил открит през 1934 година лично от цар Борис III. Той е бил във формата на буквата "П", а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството.

Съветниците, внесли предложението за възстановяване на паметните плочи многократно подчертаха, че този доклад иска възстановяване на една историческа несправедливост.

Те казаха още, че това решение не цели разрушаване на "1300 години България", а само неговото демонтиране, като подчертаха, че скулпторите ще бъдат запазени и изложени на друго място.

"Този паметник няма да бъде разрушен с това решение, той е разрушен от създаването му. Той е една гротеска, особено в сегашния му вид", заяви общинският съветник от ГЕРБ Орлин Иванов, който е сред вносителите на доклада.

Той призова останалите съветници да не наричат архитектурно-монументален комплекс "1300 години България" паметник, защото "никога не е бил такъв, няма и да бъде".

"Не може нещо, получило толкова нецензурни наименования да остане на мястото си", каза общинският съветник Владимир Кисьов.

"Това било триизмерно Пикасо. Знам какви са посещенията в музеите на Пикасо, знам и колко хора отиват пред "1300 години България", за да му се любуват", добави Прошков.

По време на обсъждането на доклада за възстановяването на мемориалните плочи единственият общински съветник на ВМРО Димитър Антов прочете декларация от името на партията му, в която се посочваше, че е крайно време паметникът "1300 години България" да бъде премахнат.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2015 в 15:06

Да го махат да се възстановят мемориалните плочи......това просто не трябва да се обсъжда!!!!
Това е бил мемориал на "Желяната дивизия"-Първа Шопска Дивизия! Ето това е писано за тях:
„Събираме се. И всички пехотинци, артилеристи и пионери образуваме голяма сборна дружина начело със знамето, с музиката на Първи полк. Великолепна дружина, в която са представени всички роти на Славната, всички батареи.
- Ходом, юнаци! Никой няма да избързва! Това е Букурещ. Ще минаваме по улици. Да не мисли някой, че пак имаме нещо да превземаме.
И тръгна тая славна дружина, тая славна дивизия, железната, първата!
Музиката свири, знамето се вее. Лъвът реве. Като на парад нашата дивизия се носи по целия Букурещ. Церемониален марш пред всички къщи, пред всички прозорци, пред всички изплашени погледи, пред всички застинали сърца. Виждате ли сега българския войник. Може да няма гащи. Но победи! Може да носи съдрани панталони. Но победи! Може да мъкне смачкан шинел. Но победи! Гащите се купуват. Панталоните се кърпят. Шинелите се гладят. Славата не се купува. Честта не се закърпва. Поражението не се изглажда. И все пак вие ни сочите една хартия.
Ние ви сочим сто победи!
Ние, първа дивизия. Желязната! Славната! Непобедената! Непобедимата! Непобеждаемата! Ура!"

30.01 2015 в 17:01

Понеже се манипулират много неща около казуса с пространството около НДК, е добре да се имат предвид и този факт.

Архитект Александър Обретенов (1903-1990) автор на паметника за загиналите от 1ви и 6ти пехотни полкове: "председател на Камарата на народната култура (1945-47), професор по теория и история на архитектурата в Държавната политехника, по-късно Инженерно-строителен институт (1952-1958), главен редактор на списание "Архитектура" (1954-56) и на списание "Изкуство" (1956 и 1968-1980). През 1957 г. става основател и първи главен редактор на вестник "Народна култура" (днес вестник "Култура"). Създател е и директор на Института по изкуствознание при БАН от 1959 г. до 1988 г., член-кореспондент на БАН от 1961 г. Стар член на БКП - през 1932 е пълномощник и член на ОК на партията в София, Бургас и Русе и преминава в нелегалност през 1941-а. След 9 септември е още: завеждащ сектор "Пропаганда на марксизма-ленинизма" и преподавател по марксистко-ленинска естетика във ВИТИЗ, заместник-главен редактор на в. "Работническо дело" (1945-1948 г.), доцент по научна философия от 1947 г., секретар на Съюза на българските художници (1959-1963), член на ЦК на БКП, теоретичните му трудове носят заглавия като "Борба за социално изкуство" (1950 г.) и "Пролетарски патриотизъм и интернационализъм" (1950 г.) .Професор Александър Обретенов - удостоен с Командорска звезда на ордена "За заслуги към Полската народна република", 1976 г."

30.01 2015 в 11:09

Модераторите да си свършат работата и да изтрият нецензурните коментари!

22.12 2014 в 14:32

Супер! Вече няма да има "1300 г. България", защото за тези 25 години направиха всичко възможно да изчезнем от тук. Нека направим цигански паметник там, за да покажем колко сме толерантни.
Не ме разбирайте погрешно - паметника е гротеска в момента, но защо пък да възстановяваме войнишкия паметник? Благодарение на псевдодемократи и подобните им издънки, вече има един парадоксален паметник на "жертвите на комунизма". Престанете да се гаврите с НДК - това не е дворец на фашизоидите!!!
Много по-хубаво би било да се направи един модерен монумент "1300г. България".

22.12 2014 в 12:43

Боже,божеее....какви,коментарии,какъв речник,каква злоба към инакомислещия.....Ще има да чакаме много да се оправи държавата ни...Тежко ти майко Българио... :(

22.12 2014 в 12:05

Само на един болен мозък може да му хрумне да премахне един паметник, за да построи друг.

22.12 2014 в 10:53

Браво, крайно време беше. Да се готви т.нар. паметник на Съветската армия.

20.12 2014 в 22:09

Прост и тъп "gost"! единствения експеримент тук който всички виждаме е че комшията те е правил в маясълестото пърдяло на майка ти! "Комуникирай" с лявата си ръка, да почувстваш нещо чуждо, малък миризлив гузен онанист. Казах ти, не си ми в категорията! Скучен език, плоски мисли, липса на язвителност, липса на сарказъм, липса на ЛОГИКА! Овчо, овчо тъпий! Сралото на Старчев е точно шумкарски паметник! Апотеоз на шумкарската естетика! Химн от какофония, бездарие и пртенциозност на шумкарлъка и българската история ПЕШКЪРШЕНА през погледа на шумкарската идеология и естетика! Разбра ли говньо миризливиЙЙЙ:))) Айде, късно стана тури цукалото под миндеря, гаси лампата и се завивай с чергата!

20.12 2014 в 18:10

до прост: Опааа, ама ти си и селяндур, а тъпо животно? Ясно като бял ден е, че си бил в София само в мечтите си. Къде точно е написано, че паметника е шумкарски?
За първи път комуникирам с примат, не очаквах да получа отговор, но в интерес на експеримента се наложи да си губя времето. Науката изисква жертви! Разбира се, извинявам се пред себе си - да комуникираш с плазмодии въобще не е забавно.

20.12 2014 в 16:55

:))))) нали ти ревеш за шумкарския паметник бе, онанист гузен миризлив! А пропо, какво си се фиксирал в граматика, синтксис etc. Това лие последния изпит на който са те скъсали. 'Oди си стискай пъпките, и после се върни от къдети си излязъл - от на майка си маясълестия засран гъз! Не си ми в категорията, тъпо, ТЪПО скудоумно, семпло, бедно от към акъл същество. И си обери пърхута от мазната яка:)))