БСП против събарянето на паметника пред НДК, искат да го реставрират

Симона Костадинова 18 декември 2014 в 12:14 3378 13

"Смятаме, че премахването на паметника "1300 години България" е пряко посегателство върху историческата памет не само на нашия град, но и на страната като цяло. Паметникът е създаден в чест на 1300 години България, не може една историческа справедливост да бъде заменяна с друга".

Това каза общинският съветник от БСП Милка Христова на заседание на СОС, като обясни, че това е мнение и на останалите съветници от БСП. Тя определи решението за възстановяване на Войнишкия паметник като " необмислено, нелогично и срещу интереса на софиянци".

"Такова решение  е изключително нецивилизовано, в центъра на София СОС да вземе решение за събаряне на паметника. В крайна сметка може да бъде харесван или нехаресван, но той е част от нашата история. Той е символ не на социалистическото минало", каза тя.

Според нея паметника не е социалистически, защото не се казвал "1300 години социалистическа България".

Христова каза още, че според съветниците на БСП монументът трябва да бъде реновиран и да остане на мястото си. Тя призна, че паметникът наистина не е обявен за паметник на културата, но това далеч не било аргумент за събарянето му.

"Състоянието на паметника "1300 години България" сега не е добро и не може да бъде харесван. Поставя се обаче друг въпрос : кой е виновен за сегашното му състояние, какви грижи е положила Столична община и следва ли от неполагането на грижи един паметник да бъде обречен на премахване", каза още тя.

По време на днешното заседание на СОС тя предложи точката за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк и демонтирането и преместването на скулптурите от "1300 години България" да отпадне.

Предложението обаче беше отхвърлено, но Христова посочи, че не е редно да се взима решение за демонтиране на социалистическия паметник, защото това било " посегателство над историческата памет".

Цялата група на БСП счита, че това решение не трябва да се взима без да се зачете мнението на Съюза на архитектите и Съюза на художниците, които смятат паметника "1300 години България" за връх на модернистичното изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!