БСП против събарянето на паметника пред НДК, искат да го реставрират

Симона Костадинова Последна промяна на 18 декември 2014 в 12:14 2681 13

"Смятаме, че премахването на паметника "1300 години България" е пряко посегателство върху историческата памет не само на нашия град, но и на страната като цяло. Паметникът е създаден в чест на 1300 години България, не може една историческа справедливост да бъде заменяна с друга".

Това каза общинският съветник от БСП Милка Христова на заседание на СОС, като обясни, че това е мнение и на останалите съветници от БСП. Тя определи решението за възстановяване на Войнишкия паметник като " необмислено, нелогично и срещу интереса на софиянци".

"Такова решение  е изключително нецивилизовано, в центъра на София СОС да вземе решение за събаряне на паметника. В крайна сметка може да бъде харесван или нехаресван, но той е част от нашата история. Той е символ не на социалистическото минало", каза тя.

Според нея паметника не е социалистически, защото не се казвал "1300 години социалистическа България".

Христова каза още, че според съветниците на БСП монументът трябва да бъде реновиран и да остане на мястото си. Тя призна, че паметникът наистина не е обявен за паметник на културата, но това далеч не било аргумент за събарянето му.

"Състоянието на паметника "1300 години България" сега не е добро и не може да бъде харесван. Поставя се обаче друг въпрос : кой е виновен за сегашното му състояние, какви грижи е положила Столична община и следва ли от неполагането на грижи един паметник да бъде обречен на премахване", каза още тя.

По време на днешното заседание на СОС тя предложи точката за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк и демонтирането и преместването на скулптурите от "1300 години България" да отпадне.

Предложението обаче беше отхвърлено, но Христова посочи, че не е редно да се взима решение за демонтиране на социалистическия паметник, защото това било " посегателство над историческата памет".

Цялата група на БСП счита, че това решение не трябва да се взима без да се зачете мнението на Съюза на архитектите и Съюза на художниците, които смятат паметника "1300 години България" за връх на модернистичното изкуство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 15:47

Комунделите са винаги против:"като магаре на мост"! ГЕРБ трябва да предложи паметника да се РЕСТАВРИРА, ако искат подкрепата на БСП - ЗА ДА СЕ РАЗРУШИ ИЛИ ПРЕМЕСТИ!?!?!? Тези червени извратеняци само от ШАНТАЖ разбират!!!!!

18.12 2014 в 15:43

Заедно с този да махат и онзи на окупационната червена армия.

18.12 2014 в 15:12

Бих им предложил съвсем демократично да си го заврът отзад, барабар с безумието намиращо се на връх Бузлоджа и с още знайни и незнайни простотии строени без никаква мисъл и идея за какво ще са там!

18.12 2014 в 15:02

Долни червени мръсници! Да пукнете дано!

18.12 2014 в 14:11

забравих да попитам. за каква историческа памет говорят другарите. сигурен съм, че масата от обществото идея си няма от модерната ни история след освобождението. дори и за т.нар. социализъм който период все още е забулен с мистерии, идеализиране и пр. който период е най-близкия от историята ни, в който период доста неща са изопачени и се считат така и до ден днешен. никога няма да се промени това общество докато не се запознае и не осъзнае историята си.

18.12 2014 в 14:06

аз искам първо да ги попитам тях(БСП). техните партийни предци, защо "замениха една историческа справедливост с друга" слагайки този паметник и разрушавайки друг. аз нямам доверие на тази партия по отношение на този паметник неговата поддръжка и реставриране, предвид, че не могат дори техния "храм" на бузлуджа да поддържат.

Съюза на архитектите и Съюза на художниците, които смятат паметника "1300 години България" за връх на модернистичното изкуство.
това изказване звучи доста пресилено...чак гнило

18.12 2014 в 13:41

Да си го носят в Сибир! Осмоъгълният петохуйник си спечели това прекрасно име веднага след като беше забит най-нахално на това място. Това беше знак на почти всенародно признание за стойността му в очите на хората. Който иска да си го запази - да вади пари от джобаси и да си го прибира където иска, само да не грози повече родния ми град. Да не забравят да си приберат и чудовището от парка пред СУ! Майната им и на художници и архитекти, ако не разбират каква обида за България са тези каменни грамади. А паметните плочи на загиналите бойци от Първи и Шести полкове трябва да се въэстановят в истинския им вид - без модерни простотии и артфинтифлюшки! Всичко друго ще бъде гавра с паметта на жертвите от войните и плюскане на народни пари за пореден път!

Поздрав!

18.12 2014 в 13:10

Дано го запазят. Паметника е стойностен. Просто трябва да се ремонтира и освети. Връзва се с пространството. А смехорията със стъклените стени, колонките, лъвче...е пълен потрес и кич със сос

18.12 2014 в 12:49

Бахти тъпите парчета са тея хора, със съзнание на плазмодии!

18.12 2014 в 12:49

КОМУНИСТИТЕ НАЙ-ОБИЧАТ ДА ХАРЧАТ ЧУЖДИ ПАРИ! НИКОГА НЯМА ДА ИЗВАДЯТ ПАРИ ОТ КАСАТА НА БКП-БСП! МОИТЕ ПАРИ СА СИ МОИ, ОБЩИТЕ СА НАШИ!