Радев: Години неграмотни експерименти с армията, а бушува безпрецедентна война

Според президента политическият ни ели дълго е пренебрегвал рисковете за сигурността

OFFNews 06 май 2023 в 11:08 2462 11

Радев
Румен Радев.

Като президент и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и командир от Българската армия, искам да заявя, че развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лекомислие. Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод Деня на храбростта на празник на Българската армия.

Достатъчно са печалните примери в миналото, когато българският войник и българският народ са плащали политическата корист, лекомислие и липса на далновидност, каза Радев.

„На светлия християнски празник Гергьовден, след три години прекъсване, отново на площада са построени представителните роти на Българската армия. В Европа бушува война - безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с Въоръжените сили“, каза държавният глава.

По думите му политическият елит дълго е пренебрегвал рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност, добави Радев.

„Има един исторически доказан постулат във военната стратегия. Една крепост се превзема най-лесно отвътре. В основата на всяко поражение лежи морален пробив: чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол - все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме. Затова Гергьовден е особено важен празник. В деня на Св. Георги Победоносец отбелязваме единението на народ и армия. Припомняме си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и този на близките, да опазим нашия дом и култура“, каза още държавният глава.

Той благодари на всички военнослужещи, че въпреки предизвикателствата, продължават да отстояват каузата България с професионализъм, всеотдайност и чест.

„Нека Св. Георги Победоносец ви закриля и укрепва вашата десница! Нека не забравяме, че 6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България през вековете“, каза Радев.

Той поздрави българските граждани с празника и да пожелая здраве, мир и благополучие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

11

БотоксПутю

06.05 2023 в 19:51

"В основата на всяко поражение лежи морален пробив: чуждопоклонство, продажност, обезверяване, обществен разкол - все неща, от които традиционно страдаме, но за които скъпо плащаме."

Tуй горното дето го е изрецитирал на 100% се отнася за него самия.

910

10

бай Падежко

06.05 2023 в 19:20

Не беше ли точно тази марионетка пРезидент и предходния си мандат? Та да попитам. Кой точно остави нещастната ни държавица със свалени гащи и съветска скраб? Само и само да не развали хатъра на кукловода си?

-480

9

Октим

06.05 2023 в 18:02

Руската шлюха Рубель Радевь започна да става по-нагъл и от Ге(Й)шев. В глупавата си и обичайна реч сутринта имаше думи от сорта на “предатели, чуждопоклонници“ и всичко онова, което е САМИЯ ТОЙ, без изобщо да се изчерви когато ги произнасяше ... А и интересното е, че нито веднъж не спомена НАТО, нещо което явно му е забранено от руското посолство със заплаха за спиране на рублите и копейките!

10298

8

AntiZ

06.05 2023 в 17:03

"здраве, мир и благополучие" ще има ако вас ви няма! Честит празник на украинската пехота! Армията, която ще ни спаси от руската чума и от нейните слуги в страната ни!

1000

7

Слънце

06.05 2023 в 16:59

По-срамен президент не е имало. Абсолютен *****мет.

9347

6

Анализи

06.05 2023 в 15:56

Този човек има право да бъде путинофил, русофил, маоист каквото си иска. Но като президент е задължен да следва избора на България - европейски ценности, цивилизована държава. Противопоставяне на фашистката държава Русия. Ако не му харесва да си подава оставката.

2550

5

alfakentavur

06.05 2023 в 13:48

Извинявайте, но няма да чета тази статия. Не искам!
Искам само да попитам - Резидентът Радев пак ли е използвал национален/официален празник, за да втълпява на народа кремълска пропаганда?

2073

4

Johnny B Goode

06.05 2023 в 13:46

Фуражката, я по-добре кажи чий е Крим?

3714

3

GB

06.05 2023 в 13:35

"...България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с Въоръжените сили“, каза държавният глава.

___________
Именно!
Кой бе шеф на армията ни години... а после, отново години, вече втори мандат е главнокомандващ?!
Та, себе си визира, явно!!!

1700

2

johnkill34

06.05 2023 в 11:45

А нашето пилотче каза забранена дума. Не беше ли спец.военна операция бе льотчик?