Работници от завода в Горни Лом с предизвестия за освобождаване

OFFNews 11 октомври 2014 в 12:27 3122 0

Част от оцелелите работници след взрива в завода за боеприпаси „Миджур” вече получиха едномесечни предизвестия за освобождаване, след изтичането им те отиват на трудовата борса, съобщава бТВ.

Дни след инцидента, при който загинаха 15 души, Главната инспекция по труда (ГИТ) издаде акт за спиране на дейността на взривения завод, което означава, че оцелелите след трагедията работници остават без работа.

Виолета Антова е сред работниците, които са извадили късмет да не е в завода по време на взрива. Седмица преди взрива я преместили от изпепелената смяна и ѝ възложили да гори витлата на мините на открито. Тръгвала си, когато страшното станало.

„Аз трябваше да бъда една от тях, но благодарение на Господ съм жива. Те всички ми бяха близки, в тая смяна сме били като едно семейство”, разказва жената.

Друг от работниците в завода обяснява, че няма с какво да се занимава след затварянето взривеното предприятие.

„Околовръст, да не кажа 50 километра, ама тридесет, единствено това беше действащо предприятие, в което можеше да се работи горе-долу, с плащане, с всички осигуровки”, допълва той.

Някои от работниците категорични, че биха обезвреждали мини отново. Въпреки трагедията.

„В нашия край друго няма, може би да се подобрят условията на работа и да има много контрол, но да няма жертви, просто да не стават пак такива грешки”, казва Антова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!