Проверката не откри данни за престъпления в Горско Косово

OFFNews 21 януари 2020 в 16:54 2178 0

Проверката в дома за възрастни с деменция в Горско Косово, община Сухиндол, продължава, но междинните данни сочат, че няма извършени престъпления, довели до смъртта на 24 души през изминалата година. 

"На този етап няма образувани досъдебни производства за умишлени или непредпазливи действия от длъжностни лица за смъртта на 24 жени и мъже през миналата година в дома за хора с деменция в Горско Косово“, заявил окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Христов пояснява, че се изчакват докладите от проверките в дома на Регионалната здравна инспекция и на Инспектората на Агенцията за социално подпомагане. Прокурорът допълва, че при най-малки съмнения за смъртта на някой от починалите, може да се стигне до ексхумация. 

Проверката започна тази година, когато омбудсманът Диана Ковачева подаде сигнал в прокуратурата. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември е констатирала изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция.

Ковачева е била сезирана от жена, чийто близък е бил настанен в дома и скоро е починал. Преди това жената се е обърнала Агенцията за социално подпомагане, но от там са отказали с мотивите, че вече са правени проверки и тъй като лицето е починало, информацията може да бъде манипулирана и няма как да се установи какво се е случило.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови