Проверяват фазаните в Ловния парк след сигнал, че има 10 мъртви птици

OFFNews 15 декември 2018 в 12:58 2203 0

Мястото, на което бяха пуснати в четвъртък 120 фазана, е подходящо за тях, както и сезонът. В това уверяват от Националното ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България".

От сдружението успокояват софиянци, след като 10 от пуснатите в Ловния парк птици бяха намерени мъртви. Днес експерти ще направят проверка по случая.

"Сезонът и подбраното местообитание са подходящи за разселването на вида. Фазаните са отгледани във ферми, но по технология, която не ги прави пряко зависими от човека. Те могат да се адаптират успешно в градска паркова среда и естественото отсяване на част от заселените птици е естествен процес. Представители на софийските ловни сдружения са направили хранилки, а в Ловен парк има достатъчно естествени водоизточници за птиците, така че те не само да оцелеят, но и да се размножат. В Ловен парк живеят, макар и все още малко на брой, лисици и зайци, което е още едно доказателство за оцеляването на популациите от диви животни в този район", посочват от Съюза на ловците и риболовците, цитирани от Дарик.

"По повод сигналите за дезориентирани птици, които навлизат в градската среда, можем да ви уверим, че още в събота колеги от НЛРС – експерти по птиците, ще направят проверка. Апелираме към всички загрижени столичани в случаите, когато видят неподвижен фазан, да запазят дистанция, за да бъде оставена птицата в покой. Трябва да се има предвид, че фазанът е кокошева птица и той не се движи през тъмната част на денонощието, както и става бавно подвижен, когато е мокър. Молим за проява на търпение, за да бъде предоставена възможност за адаптация на птиците в новата среда", апелират от сдружението.

В случай, че бъдат регистрирани случаи на дезориентирани птици или такива в безпомощно състояние, гражданите се умоляват да сигнализират своевременно, за да се изясни причината, довела до това състояние: "Надяваме се не само да установим дали поведението на птиците е нормално, но и каква е причината за смъртта на тези от тях, за които алармират от Фондация „Дивите животни”.

На 13 декември кметът Йорданка Фандъкова, експертът от Националното-ловно рибарско сдружение Стилиян Герасков и група деца пуснаха птиците в Ловния парк в столицата. От сдружение „Диви животни“ обаче сигнализираха вчера, че поне 10 от пуснатите 120 фазана са мъртви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови