Протестът на полицаи, пожарникари и надзиратели продължава

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2015 в 07:41 3074 10

Протестът на полицаи, пожарникари и надзиратели продължава

Снимка Сергей Антонов

Протестът на служителите в МВР продължава и днес, след като вчера синдикатите не постигнаха съгласие с вътрешния министър Румяна Бъчварово във връзка с пенсионната реформа. 

Униформените обявиха, че не са съгласни с някои от предлаганите от социалния министър промени в условията за пенсиониране. Те са съгласни с отпадането на ранното пенсиониране, но настояват за въвеждането на гратисен период. Основно полицаите негодуват срещу условията на работа и липсата на социален диалог с ръководството на МВР.

В събота е планирано изграждането на и палатков лагер пред сградата на парламента, в който полицаите символично ще дават дори и нощни дежурства.

Протестът на полицаите няма да бъде отменен, стана ясно от думите лидера на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, който се срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и със социалния министър Ивайло Калфин.

Пред журналисти Попов обясни, че от ръководството на МВР са уведомили синдикатите за позицията на министерството по отношение на пенсионната реформа и взетите по този въпрос решения. Той обясни, че никой не е търсил синдикатите и социалният диалог липсва.

„Останахме на коренно различно виждане за това що е то социален диалог и има ли почва у нас“, обясни представителят на синдикатите.

По думите е много възможно да бъдат поискани оставки.

На въпрос относно обвиненията на Бъчварова, че някой стои зад протестите, Попов заяви, че щом знае такова нещо, министърът трябва да посочи кой ръководи протестиращите.

„Провеждали сме протести при всички правителства, когато е имало за какво, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас през всичките тези години? Марсианците, американците, руснаците? Кой“, попита синдикатът.

Едно от различията за пенсионната реформа, според Попов, е това кога и каква информация трябва да получават синдикалните организации за готвени структурни промени в МВР.

След срещата вътрешният министър Румяна Бъчварова беше на коренно различно мнение. Според нея синдикатите са получили отговор на всички въпроси, които са били поставени. По думите ѝ в хода на разговора от организацията не са задали конкретни въпроси, а по-скоро теми, по които да се разговаря.

За пенсионната реформа, Бъчварова уточни, че защитава интереса на служителите в МВР. "Уточнихме, че при този вариант на пенсионната реформа синдикатите ще имат възможност да изразят своето мнение и по време на обсъжданията в парламента", обеща тя.

По думите ѝ социалният министър Ивайло Калфин много добре е обосновал със статистически данни своите искания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.06 2015 в 00:52

Балкански и какво ще направите с "колегите", тюфлек нещастен? Ще ме набиете ли!? СМЯХ!

13.06 2015 в 15:45

"що не отидете там на тротеста да ги кажете на място пред хората тея работи"

Неколко месеца си ги повтаряхме тия работи на протестите 2013. Тогава на ушевците им беше много забавно да ни слушат.

Сега е наш ред да слушаме и да преценяваме заслужават ли внимание. Към момента нещата стоят така: професионализъм -- нула. Физическа форма -- нула. КПД -- отрицателно, само разходи.

Ако не им харесват условията, да напускат. Частният пазар на труда чака способни кадри.

13.06 2015 в 15:41

Балкански ти колега ли си бил

13.06 2015 в 15:27

Алоууу, АНОНИМНИТЕ СМЕЛЧАЦИ - аби вие що не отидете там на тротеста да ги кажете на място пред хората тея работи, дето били "нагли", "безполезни", "вредни" и т.н.? Айде чакам. Шушумиги.

13.06 2015 в 13:17

Много нагли типчета. Не заслужават и 1/100-на от парите, които взимат.

13.06 2015 в 11:44

Тези са не просто безполезни, а истински вредни за обществото и отделния човек в сегашния им вид. Не по-късно пенсиониране, а уволнения и съд за поне 70% от тях.

13.06 2015 в 11:02

Нека ги пенсионират тогава, още сега веднага. ХХАхахааха

13.06 2015 в 10:40

Мильо иска яде! Мильо иска с ръце в джобовете, много пенсии и по цял ден за риба с бира в ръка след 42. А дали мильо е чувал, че който не работи не трябва да яде? Дали е чувал, че наместо да е на "кво стаа, баце/майна/лице/мой?" с всеки престъпник на улицата, трябва да ги бие и прибира, или в най-лошият случай поне да не ги забелязва? Дали кебапчетата, служещи за пръсти, са свикнали да мърдат от нещо друго, освен за броене на пари или служене с прибори за хранене? Дали морала на мильо, особено на провинциален мильо, не приключва до заповед на шефа или собствен интерес?
Колко мильовци биха по протестите? Защо тогава не протестираха срещу това? Когато МВР спре да се пълни с мързелива и корумпирана утайка и паплач, тогава мильо може да има претенции и тогава мильо ще получи подкрепа! Иначе всички тия батки със селски чантички и тъмни очилца от протеста са за уволнение!

13.06 2015 в 09:13

Съжалявам, но никога не съм имал чувството, че правоохранителните ограни са на моя страна СРЕЩУ нарушенията, неправдите и беззаконието и ЗА реда в ежедневието ми. Така няма как аз да съм на тяхна страна сега.

Знам, звучи малко цинично, защото и те си имат своята гледна точка, но просто не намирам мотив да ги подкрепям дори морално, защото никога не съм виждал някой от тях на моя страна.

Може би правилният път за тях е не да ръсят със захар и да гонят злите духове около тях, а да се огледат и да видят колко малко хора реално са СЪС тях. Аз не съм.


13.06 2015 в 08:11

Нарушения, за които умриушевците нехаят ежедневно, в радиус от 50м. от жилище на член на колектива:

- 5 заведения, които вдигат шум по всяко време, особено петък и събота
- 2 кръстовища, на които всяка вечер има гонки, все едно Вин Дизел и зомбито на Пол Уокър са му съседи
- 6 кражби в две съседни кооперации за половин година, всички "приключени", без тюфлеците да си мръднат пръста
- безброй автомобили, които препречват тротоарите, ограничават видимост и трошат плочките и колците на общината
- десетина сигнала за гражданчета от "криейтив деструкшън", които цапат стени на сгради без реакция

Това е на 0.0157 от 100,000 кв.км. територия.

Е за какво точно да ги пенсионират по-рано и да им плащаме пенсии?