Протестът на полицаи, пожарникари и надзиратели продължава

OFFNews 13 юни 2015 в 07:41 3600 10

Протестът на полицаи, пожарникари и надзиратели продължава

Снимка Сергей Антонов

Протестът на служителите в МВР продължава и днес, след като вчера синдикатите не постигнаха съгласие с вътрешния министър Румяна Бъчварово във връзка с пенсионната реформа. 

Униформените обявиха, че не са съгласни с някои от предлаганите от социалния министър промени в условията за пенсиониране. Те са съгласни с отпадането на ранното пенсиониране, но настояват за въвеждането на гратисен период. Основно полицаите негодуват срещу условията на работа и липсата на социален диалог с ръководството на МВР.

В събота е планирано изграждането на и палатков лагер пред сградата на парламента, в който полицаите символично ще дават дори и нощни дежурства.

Протестът на полицаите няма да бъде отменен, стана ясно от думите лидера на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, който се срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и със социалния министър Ивайло Калфин.

Пред журналисти Попов обясни, че от ръководството на МВР са уведомили синдикатите за позицията на министерството по отношение на пенсионната реформа и взетите по този въпрос решения. Той обясни, че никой не е търсил синдикатите и социалният диалог липсва.

„Останахме на коренно различно виждане за това що е то социален диалог и има ли почва у нас“, обясни представителят на синдикатите.

По думите е много възможно да бъдат поискани оставки.

На въпрос относно обвиненията на Бъчварова, че някой стои зад протестите, Попов заяви, че щом знае такова нещо, министърът трябва да посочи кой ръководи протестиращите.

„Провеждали сме протести при всички правителства, когато е имало за какво, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас през всичките тези години? Марсианците, американците, руснаците? Кой“, попита синдикатът.

Едно от различията за пенсионната реформа, според Попов, е това кога и каква информация трябва да получават синдикалните организации за готвени структурни промени в МВР.

След срещата вътрешният министър Румяна Бъчварова беше на коренно различно мнение. Според нея синдикатите са получили отговор на всички въпроси, които са били поставени. По думите ѝ в хода на разговора от организацията не са задали конкретни въпроси, а по-скоро теми, по които да се разговаря.

За пенсионната реформа, Бъчварова уточни, че защитава интереса на служителите в МВР. "Уточнихме, че при този вариант на пенсионната реформа синдикатите ще имат възможност да изразят своето мнение и по време на обсъжданията в парламента", обеща тя.

По думите ѝ социалният министър Ивайло Калфин много добре е обосновал със статистически данни своите искания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!