МВР и синдикатите не се разбраха, протест ще има (обновена)

Много e възможно да бъдат поискани оставки

Ивайло Анев Последна промяна на 12 юни 2015 в 15:36 5904 11

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Протестът на полицаите няма да бъде отменен. Това стана ясно от думите лидера на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, който днес се срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и със социалния министър Ивайло Калфин. 

Попов обясни, че от ръководството на МВР са уведомили синдикатите за позицията на министерството по отношение на пенсионната реформа и взетите по този въпрос решения. Той обясни, че никой не е търсил синдикатите и социалният диалог липсва. 

„Останахме на коренно различно виждане за това що е то социален диалог и има ли почва у нас“, обясни представителят на синдикатите. 

По думите е много възможно да бъдат поискани оставки.

На въпрос относно обвиненията на Бъчварова, че някой стои зад протестите, Попов заяви, че щом знае такова нещо, министърът трябва да посочи кой ръководи протестиращите.

„Провеждали сме протести при всички правителства, когато е имало за какво, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас през всичките тези години? Марсианците, американците, руснаците? Кой“, попита синдикатът.

Едно от различията за пенсионната реформа, според Попов, е това кога и каква информация трябва да получават синдикалните организации за готвени структурни промени в МВР.

След срещата вътрешният министър Румяна Бъчварова беше на коренно различно мнение. Според нея синдикатите са получили отговор на всички въпроси, които са били поставени. По думите ѝ в хода на разговора от организацията не са задали конкретни въпроси, а по-скоро теми, по които да се разговаря.

За пенсионната реформа, Бъчварова уточни, че защитава интереса на служителите в МВР. "Уточнихме, че при този вариант на пенсионната реформа синдикатите ще имат възможност да изразят своето мнение и по време на обсъжданията в парламента", обеща тя.

По думите ѝ социалният министър Ивайло Калфин много добре е обосновал със статистически данни своите искания.

Самият Калфин напусна сградата от задния вход и избегна въпросите на чакащите го журналисти.

Полицаи и надзиратели обявиха протести от тази вечер заради предлаганата възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца. Позицията им не е срещу въвеждането на годините, а за това, че то ще стане без гратисен период. Те са недоволни и от ограничаването на броя на служителите, които ще могат да се пенсионират само с навършен стаж през 3-годишния гратисен период. Днес и утре те ще проведат шествия в центъра на София, а в неделя ще направят палатков лагер пред Народното събрание.

По-рано днес в парламента социалният министър Ивайло Калфин заяви, че няма да отстъпи от предложението, защото, по думите му, не може за една група от обществото да се правят изключения. Румяна Бъчварова пък заяви, че протестите са демонстрация на сила срещу ръководството на МВР.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2015 в 23:11

Синдикалистите в МВР винаги са били едни от най-читавите и най-будните кадри в системата, и може би точно затова политическото и професионалното ръководство ги гледат малко накриво и с известно подозрение, вместо да си партнират с тях в интерес на службата и на обществото.

Исканията им не само са справедливи, но те проявиха досега доста голямо търпение, изчаквайки някакво разъмно предложение от ръководството, което така и не дойде. Донякъде разбирам обаче и негативната реакция на гражданите към подобни искания, защото и те както служителите на МВР са потърпевши от тази закъсняла, безумна и зле замислена пенсионна реформа, плод на лоша импровизация на няколко поредни правителства.

Гражданите, ако си знаят интереса, не само трябва да подкрепят в случая служителите от МВР, но и те са поискат наред с тях СПРАВЕДЛИВИ УСЛОВИЯ ЗА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ. Тези все повече нарастващи изисквания за НЕПРЕКЪСНАТО УВЕЛИЧАВАНЕ стаж и възраст са зле аргументирани, временни и вместо да решават проблема генерално, само го отлагат във времето.

Честно казано, много се надявах ББ и ЦЦ да регулират този процес, поради своя минал опит в МВР, обаче уви - те си измиха ръцете, прехвърляйки го на ресорната министърка, която пък от своя страна няма необходимия нито политически, нито професионален опит, колкото и да се старае да бъде добросъвестна.

Очевидно общесвеноста трябва да започне да оказва натиск нагоре, и тук най-активни следва да бъдат именно синдикатите, ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАКТО ЗАПЛАЩАНЕТО НА ТРУДА, ТАКА И НА УСТАНОВЯВАНЕ БЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ на всички категории трудещи се. Айде стига с тия безкрайни поклони и деклариране на верноподанически чувства към Брюксел и да помисилм малко и за собствения си интерес като общество.

12.06 2015 в 20:30

Доколкото мога да чета,ченгетата не искат повече пари,които трябва да се вземат от учители и прочие,а това което им се полага по действащите закони.

"Всеки трябва да се научи да се адаптира към постоянно променяща се среда. " :)))))))))

Така е,миналата година си строителен инженер,тая айти,догодина миньор:))))Абе вие как си я мислите тая,хората вече проявяват нетърпимост към рептилските тлупости,които повтаряте като папагали и накрая ще ви сринат цялата система.

П.С. Предполатам че докато всички останали непрекъснато се адаптират,такива като теб трябва да им помагат със съвети,пъблик рилейшънс,рекламка,вечни организатори на ивенти и прочие ненужни безмислици,които не изискват адаптиране,нали?

12.06 2015 в 20:19

Нула, финансов разчет е необходим, не за нечий комфорт, а за да бъде планирано осигуряването не само на полицая, но и на учителя, и на доктора, и на чиновника, и т.н. с оскъдните налични ресурси.
Обществената пара е крайна величина и за да дадеш повече на полицая, ще трябва да ги вземеш от учителя.
Безкрайна е само в Гърция, но тва е друга тема.

12.06 2015 в 19:39

Така ли,понеже финансовите разчети съществуват заради себе си,а не заради комфорта на хората.
Ебати тъпака.

12.06 2015 в 19:28

Пожеланията са едно, финансовите разчети друго. Не е логично да събориш финансовата система само и само да не нарушиш нечий душевен конфорт. Факт е, че трябва планиране, но достатъчен е не повече от 5 годишен хоризонт. Всеки трябва да се научи да се адаптира към постоянно променяща се среда. Ето, кънчо учи руски и ще прокопса ако научи преди това и български.

12.06 2015 в 18:59

Сериозно се съмнявам, че това правотелство следи и чете предложенията на общественоста по този проблем (относно ранното пенсиониране на определени категории държавни служители), включително и изказаните в OFFnews.

Вече 3 пъти пъти предлагаме тук НАЙ-ДОБРОТО и НАЙ-ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ, защото познаваме тази система. Много е просто:

1. Служителите, които са в момента в системата на МВР, да се пенсионират при досегашните условия.

2. Новите условия за пенсиониране да важат САМО ЗА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ (след датата на публикуване закона в ДВ).

Това е СПРАВЕДЛИВО. Така и вълкът ще бъде сит, и агнето цяло. Сега служителите на МВР са напълно в основанието си да протестират, защото правителството иска да направи промени в правилника по средата на мача. Това го няма във футбола, не трябва да го има и в този случай.

Между другото същия принцип важи и за останалите български граждани, които подлежат на пенсиониране. Всяка промяна във възраста и трудовия стаж трабва ДА ВАЖИ САМО ЗА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ след датата на обнародване в ДВ. Хората са планирали трудовата си кариера при едни условия, и сега изневиделица изведнъж правителството решава зад гърба им, биза да ги пита, че възраста и/или стажа се увеличават.

Мислете с главите, а не с гъзовете си. рано или късно почти всеки се пенсионира, нека това да става по определени и ясни правила, които не се променят непрекъснато поради промени в политическата и икономическа конюктурата. Народа трябва да има яснота относно тези жизнено важни въпроси, и е време вече НС и правителството да престанат с хаотични промени на парче, и с закони писани на коляно. Омерзен съм.

12.06 2015 в 17:36

тези милиционери само като искат си вършат работата! наистина и аз щях да съм излетял но те наистина грам нищо не ги интересува освен пари!!!!
оня ден ми свирка един даже ... за какво говорим!!!

12.06 2015 в 17:02

закриват ги, защото нанесените материални щети са "нищожни" - били под МРЗ.
А когато дядката казва, ама чакай фуражомелката ми струваше 800лв разследващия му казва - донеси документи да докажеш, че е струвала толкова.

пепепутките в редакцията, защо скрихте статията за подаръка на фиб за Горна Баня?
какво се гушите и мълчите?

Еми така си е де, вместо да "подарявали" площадки да се вземат в ръце и да върнат над МИЛИАРД лева заем от правителството! Година мина от тогава, КОГА ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ?
Да не започнат пак да ходят с бели фанелки из офисите?
:))))))

12.06 2015 в 16:47

не им се ловят бандити на умриушевците и туйто. закривай, уволнявай и използвай случая за реформа. омръзна ми жалбите за кражби на село да ми ги закриват с "нищо не направихме".

12.06 2015 в 15:56

платена мрежа, Путин ли е виновен?