МВР и синдикатите не се разбраха, протест ще има (обновена)

Много e възможно да бъдат поискани оставки

Ивайло Анев Последна промяна на 12 юни 2015 в 15:36 6099 11

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Протестът на полицаите няма да бъде отменен. Това стана ясно от думите лидера на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов, който днес се срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и със социалния министър Ивайло Калфин. 

Попов обясни, че от ръководството на МВР са уведомили синдикатите за позицията на министерството по отношение на пенсионната реформа и взетите по този въпрос решения. Той обясни, че никой не е търсил синдикатите и социалният диалог липсва. 

„Останахме на коренно различно виждане за това що е то социален диалог и има ли почва у нас“, обясни представителят на синдикатите. 

По думите е много възможно да бъдат поискани оставки.

На въпрос относно обвиненията на Бъчварова, че някой стои зад протестите, Попов заяви, че щом знае такова нещо, министърът трябва да посочи кой ръководи протестиращите.

„Провеждали сме протести при всички правителства, когато е имало за какво, откакто нас ни има като синдикат. Кой е стоял зад нас през всичките тези години? Марсианците, американците, руснаците? Кой“, попита синдикатът.

Едно от различията за пенсионната реформа, според Попов, е това кога и каква информация трябва да получават синдикалните организации за готвени структурни промени в МВР.

След срещата вътрешният министър Румяна Бъчварова беше на коренно различно мнение. Според нея синдикатите са получили отговор на всички въпроси, които са били поставени. По думите ѝ в хода на разговора от организацията не са задали конкретни въпроси, а по-скоро теми, по които да се разговаря.

За пенсионната реформа, Бъчварова уточни, че защитава интереса на служителите в МВР. "Уточнихме, че при този вариант на пенсионната реформа синдикатите ще имат възможност да изразят своето мнение и по време на обсъжданията в парламента", обеща тя.

По думите ѝ социалният министър Ивайло Калфин много добре е обосновал със статистически данни своите искания.

Самият Калфин напусна сградата от задния вход и избегна въпросите на чакащите го журналисти.

Полицаи и надзиратели обявиха протести от тази вечер заради предлаганата възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца. Позицията им не е срещу въвеждането на годините, а за това, че то ще стане без гратисен период. Те са недоволни и от ограничаването на броя на служителите, които ще могат да се пенсионират само с навършен стаж през 3-годишния гратисен период. Днес и утре те ще проведат шествия в центъра на София, а в неделя ще направят палатков лагер пред Народното събрание.

По-рано днес в парламента социалният министър Ивайло Калфин заяви, че няма да отстъпи от предложението, защото, по думите му, не може за една група от обществото да се правят изключения. Румяна Бъчварова пък заяви, че протестите са демонстрация на сила срещу ръководството на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!