Протест в Стрелча вместо празник на розата

OFFNews Последна промяна на 26 май 2018 в 08:41 2630 0

Протест ще има в Срелча днес вместо празник на розата. Недоволството на розопроизводителите е от ниските изкупни цени. 

На митинга ще присъства омбудсманът Мая Манолова.  В Стрелча празникът няма да се отбележи за първи път от 22 години.  Производителите решиха тази година да изразят недоволството си, като посипят центъра на града с розов цвят, съобщи БНР. Изкупната цена варира между лев и 80 стотинки и 2 лева, но въпреки това, не всеки ден продукцията се изкупува.

Производителите са категорични, че тази цена ги обрича на фалит, тъй като берачите получават по лев на килограм розов цвят и при това положение няма как да си покрият разходите. Затова те настояват държавата да се намеси и да регулира отношенията в сектора. Протестът е обявен за 17 часа.

Празникът на розата ще отбележат в Карлово, след протестите миналата събота. В розовите градини край Карлово много гости от страната и чужбина ще наблюдават ритуала „розобер“, а след шествие до площад „20 ти юли“, там ще започне и празничната програма. На площада в Карлово ще се състои фолклорен танцов спектакъл, а в „Бухаловия хан“ и Историческия музей ще има демонстрация на розоварене и дегустация на продуки от маслодайна роза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови