„Протест“, „оставка“, бежанци“ - думи на 2013 г.

Елица Мартинова 23 декември 2013 в 12:41 6586 3

Снимка Сергей Антонов

Протест

„Протест“, „оставка“ и „бежанци“ са думите на 2013 г. според проучване на агенция „Алфа рисърч“. Това заяви пред БНР социологът Петя Кабакчиева.

 

Според социолога тези три думи показват разочарованието на хората от Прехода. По думите й това недоволство тече от години. Тя се позова на проучване от 2002 г., в което 60% от участниците са се самоопределили като губещи от Прехода.

„Тогава 60% се самоопределяха като загубили от Прехода, защото спечелилите от него се виждаха като политиците, мафията, недостойните. Големият проблем на българския Преход се състои от свръхочакванията на хората, когато той започна – надеждата, че изведнъж животът ще се промени към по-добро, по-свободно и по-проспериращо общество“, каза Кабакчиева.

Тя обаче подчерта, че според нея думите „протест“ и „оставка“ крият позитивен заряд, защото гражданското общество се е събудило и желае промяна.

Оставка, граждани и протест, крият висок оптимистичен потенциал, според мен. Да не забравяме, че появи се незнам дали надежда, но желание в много хора да променят живота си и нещо важно, да променят начина, по който функционира държавата. Един от проблемите на съвременния живот е, че в думите се влага различно значение. За едните „оставка“ е „отидете си“, а за другите – "твърдо оставаме“, каза социологът.

 

Според Кабакчиева думата „бежанци“ по принцип се асоциира с трагедията на група хора, което поражда съчувствие. По думите й комбинацията „бежанска вълна“ обаче поражда опасения у хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!