Проф. Гаврилова: Съвременната апаратура е ключова за работата в реанимациите

OFFNews 07 декември 2015 в 11:30 3695 2

Съвременната апаратура в реанимацията е много важна. Не само за постигане на по-добри резултати при лечението, но и за да намали страданието и стреса за пациентите. Това заяви пред OFFNews проф. Надежда Гаврилова, началник на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в болница "Пирогов". 

В реанимация попадат пациентите със сериозни наранявания на някоя или на повече от една жизнени функции и остават там, докато състоянието им се стабилизира. В реанимациите пациентите се следят непрекъснато от сестра и лекар, обясни проф. Гаврилова.

Клиниката по детска анестезиология и реанимация кандидатства в тазгодишното издание на инициативата "Българската Коледа" за два апарата за клиниката - монитор за работата на мозъка и апарат за вентилация на деца. 

Именно към децата в критично здравословно състояние и нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение е насочено 13-то издание на благотворителната кампания под патронажа на президента "Българската Коледа".

Един от апаратите, за които кандидатстваме в инициативата „Българската Коледа“, е монитор за работата на мозъка. Апаратът може да се използва по няколко пъти на ден. Прилагането му не води до никакви последствия и той заменя необходимостта от използване на рентген и скенер, при които се следи за определено допустимо ниво на облъчване, посочи началникът на клиниката. 

Този уред е особено важен за новородените, независимо дали са недоносени или не, тъй като непрекъснато трябва да следи дали състоянието им не се влошава, за да се започне ранна терапия, уточни тя.

Вторият уред, за който кандидатстваме, е апарат за вентилация на деца. Обикновените апарати за вентилация не могат да се използват за деца, тъй като нямат необходимите приставки за това. Този апарат ще може да се използва за деца от 500 г до 130 кг, каза още проф. Надежда Гаврилова. 

„Българската Коледа“ 2015/2016 г. си поставя за цел да осигури подпомагане на деца в критични здравословни състояния, които имат нужда от помощ за специализирана диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация и др. Кампания 2015/2016 г. ще набира дарения и за нова високотехнологична апаратура за диагностика, наблюдение на жизнените функции и лечение в университетски и областни болници, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение. Успоредно с това, инициативата протяга ръка за поредна година към всички имащи нужда от подкрепа болни деца в България.

Средства в кампанията се събират целогодишно. Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, като изпратите sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Повече информация можете да получите на интернет страницата на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!