Ексклузивно Облекчаване на мерките: Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите

Президентът Радев ще направи преход по Кончето на Пирин

OFFNews Последна промяна на 22 август 2019 в 07:27 3425 1

Президентът Румен Радев, заедно с планински водачи, спасители и доброволци, участвали във възстановяването на планинския заслон „Кончето“, ще направи преход през едноименната седловина в Пирин.

В късния следобед групата се очаква да пристигне на хижа „Вихрен“.

С участието си в прехода през най-величествената и опасна седловина, президентът Радев изпълнява поетия ангажимент пред Асоциацията на професионалните планински водачи, която беше отличена на националния конкурс „Доброволческа инициатива за 2018 година“, под патронажа на държавния глава.

Президентът е поел ангажимент сам да се увери как е възстановен заслона “Кончето“. След задължителния инструктаж, рано сутринта групата тръгва от хижа „Яворов“ към заслона, каза пред БНР председателят на асоциацията Орлин Чачановски.

„Той много държеше всички от групата да качат по нещо горе. В последния момент реши, че той лично ще закупи нещо и ще го качи“, добави Чачановски.

На заслона ще бъдат занесени още одеяла и ще бъде монтирана стълбата пред входа. В групата ще бъдат още директорът на парк „Пирин“ Росен Баневски, ръководителят на катедра „Туризъм и алпинизъм“ към НСА доц. Александър Шопов и майсторът на алпинизмът Емил Божанов.

Преходът ще завърши на хижа „Вихрен“ над Банско, където около 17:00 часа президентът Румен Радев ще направи изявление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови