България празнува Гергьовден и Деня на храбростта

Това е денят с най-много именници - около 180 хиляди души

OFFNews 06 май 2015 в 07:06 7936 0

България днес почита Свети Георги Победоносец (Гергьовден), както и Деня на храбростта и Българската армия.

Интересен факт е, че православният свят почита Св. Георги на 23 април и датата не се мести. На този ден през 306 г. той е посечен.

Как в България е била подменена датата в средата на 70-те години разказа пред bTV църковният историк доц. Христо Темелски.

До 1976 г. в България Св. Георги се почита на 23 април, както е във всички православни страни. На 6 Май е бил Деня на овчаря и пастиря.

Бившият първи в държавата Тодор Живков решава да обедини двата празника и поискал от владиците да преместят Гергьовден. Те обаче му отказали.

Тогава директорът на синодалното издателство - д-р Харитон Попов, където се печатат църковните календари, решил да изпълни заръката на партийните другари и от 1977 г. в календарчето било записано, че Свети Георги Победоносец се почита на 6 май.

В съседна православна Гърция Гергьовден се празнува на 23 април.

Решение на Светия синод по този въпрос няма, категоричен е доц. Темелски. 

Денят на храбростта пък започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.

Празникът официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден за храброст - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

Гергьовден е и денят с най-много именници в България - около 180 хиляди души.

На днешния ден празнуват носещите имената Георги и Гергана, Генади, Гочо, Гинка, Ганка и Ганчо, Гено, Генчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!