Без военна техника на парада тази година

OFFNews 06 май 2015 в 06:25 4658 6

Без военна техника на парада тази година

Традиционният военен парад на 6 май ще се проведе без участието на военна техника. 

От 10:00 часа днес на площад „Княз Александър I” крак ще набият близо 1 000 военнослужещи. Командващ парада тази година е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. По време на военния парад, при изпълнение на националния химн, ще се произведат 20 артилерийски салюта. След завършване на военния парад, на площада ще бъдат демонстрирани музикално-строеви умения на военните духови оркестри.

По традиция над София ще прелети един боен хеликоптер Ми-17, който ще развее родния трибагреник. Любопитните да разгледат военна техника ще могат да го направят в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за празника. Там те ще могат да опитат и емблематичната за войската ни боб чорба, сготвена от опитни армейски готвачи.

Миналата година беше направен опит за изкарване на бойна техника. Лошото време обаче провали излитането на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29 и хеликоптерите "Кугър" 

Парадът тази година се провежда на фона на плачевното състояние на армията ни и в частност на Военновъздушни сили, които са пред колапс. Въпреки, че военният министър Николай Ненчев заяви, че няма опасност въздушното ни пространство да остане без охрана, той не уточни все пак до края на годината ще бъде ли извършен ремонт на част от МиГ-овете. 

Тази година властта определи като нулева за модернизацията на армията ни. На заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, което беше свикано именно заради драматичното състояние на войската, беше взето решение да не се отпускат допълнително пари. По този начин до края на годината Министерството на отбраната ще трябва да разчита на икономии, съкращения и продажба на имущество, за да закърпи бюджета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!