Превозвачи плашат с пълна блокада на българо-турската граница

OFFNews 12 февруари 2014 в 08:07 3696 2

Превозвачи обмислят пълна блокада на българо-турската граница

Превозвачите обмислят да блокират границата с Турция изцяло и да не пускат никакви превозни средства да преминават, ако исканията им не бъдат удовлетворени незабавно.

Превозвачите са готови да потеглят и към София, където да изразят недоволството си. 

По данни на МВР опашката от товарни автомобили има на ГКПП "Капитан Андреево" към 7.00 часа сутринта е 10 км. Седемкилометрова е опашката на ГКПП "Лесово". Блокадата на двата гранични пункта продължава трето денонощие, като през двата пункта не преминават никакви товарни автомобили. 

За момента се пропускат само леки автомобили и автобуси, обясниха от МВР.

Причината за блокадата е анулирането на всички еднократни разрешителни за превози от страна на Турция, което спря работата на малки и средни превозвачи. Турция спря да признава разрешителните на 31 януари. 

Междувременно в спора между двете държави се появи нов нюанс - според представител на турската автомобилна асоциация две български компании за международни превози притискат турските превозвачи и искат техните курсове за Европа. Според твърденията му тези компании, разраснали се през последните няколко години, оказват натиск върху българското транспортно министерство. Затова стотици автомобили и шофьори са блокирани от двете страни на границата. Според дипломатически източници проблемът се е превърнал в огнище на напрежение между двете страни.

През нощта на 10 срещу 11 февруари три камиона връхлетяха върху граничния пункт. Камионите са фирма от Пещера. Пред bTV бивш служител на фирмата, който се представи с името Самет Медков, обясни, че собственикът на фирмата е подстрекал шофьорите си да пробият загражденията. "Той  сам си узаконява нещата и си определя законите. Той показа, че може да разбие и полицейски кордон. Смятам, че този шофьори нямат вина и са подстрекавани от шефа си. Аз исках да стане и убийство, за да видя този господин как щеше да се спаси", коментира още Медков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!