Турция за блокадата на границата: България да си изпълнява задълженията

OFFNews 07 февруари 2014 в 20:47 3263 0

Спорът между България и Турция във връзка с граничния контрол ще бъде решен, но властите в южната ни съседка очакват страната ни да изпълни задълженията си по подписаните двустранни споразумения.

Това става ясно от официално изявление на Талят Айдън - заместник-секретар на транспортното министерство на Турция, цитиран от Анадолската агенция.  

Изявлението идва часове, след като български превозвачи се заканиха да блокират в понеделник българо-турската граница. Те настояват за спешна среща между българската и турската администрация за излизане от кризата с разрешителните за автомобилни превози между двете страни. Проблемът възникна, след като Турция спря да приема български камиони с еднократни разрешителни, тъй като България одобрила само 5000 от общо 125 000 разрешителни за транзитно преминаване за турските камиони.

От изявлението на Талят Айдън става ясно, че спорът за граничния контрол върви към разрешаване, но за това е необходимо съдействие от българска страна.

В интервю за Анадолската агенция той заяви, че институциите поддържат постоянен контакт с българските власти от самото начало на кризата и че Турция е свършила своята част от двустранните споразумение с българските власти още през декември. 

"България не е предоставила договорените разрешителни. Предоставените документи просто липсват. Опитахме да компенсираме тази липса, но без исканите разрешителни не може да бъде постигнат резултат", обяснява Айдън. 

Позовавайки се на споразумението между България и Турция, той добавя: "Ние сме информирали България в аванс, бяхме информирани властите, че от самото начало - от 30 януари 2014 г., Турция няма да признава разрешителните, издадени на българските превозвачи." 

Айдън е категоричен, че ако България предостави останалата част от исканите от турската страна разрешителни, транспортните дейности ще бъдат възстановени. 

Позицията на България е за провеждането на среща за подписване на двустранен протокол за квотите разрешителни. "Без подписване на двустранен протокол няма да има решение. Няма как България да даде еднократно на турските превозвачи всички разрешения, а нито едно от нашите изисквания да не бъде удовлетворено. Това няма да бъде допуснато", каза преди дни транспортният министър Данаил Папазов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови