Правителството прие стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма

Последна промяна на 30 декември 2015 в 13:19 2601 4

Един от подсъдимите по делото срещу 13-те мюсюлмански проповедници - Ахмед Муса.

На последното си заседание за годината Министерският съвет прие Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020) и плана за изпълнението ѝ.

Фокусът е поставен върху превенцията, без да се подценява значимостта и ролята на реактивните мерки. Предвижда се да бъде направен междинен преглед и актуализация на документа към средата на 2018 г., както и допълването му с нови елементи при внезапни и значителни изменения в средата за сигурност.

Основните цели на стратегията са свързани с превенция на насилствената радикализация на отделни лица или групи в българското общество, противодействие на разпространителите на терористична и радикална пропаганда и лицата, набиращи членове на терористични организации, предотвратяване и пресичане на терористична дейност на и от територията на България, осигуряване чрез правни и институционални механизми на ефективно наказателно преследване на организаторите, извършителите и помагачите на действия, свързани с радикализация или тероризъм, минимизиране на последствията от терористична дейност, изграждане на доверие в гражданите и обществото, както и на активност по отношение на противодействието на радикализацията и тероризма.

Планът е разработен с цел определяне на конкретни дейности, които да подпомогнат изпълнението на Стратегията. Комплексът от мерки обединява дейностите на държавните органи, институции, организации и на гражданите за формиране и използване на способности за разкриване, възпиране, предотвратяване и активно противодействие на рисковете, заплахите и последиците, породени от насилствената радикализация и тероризма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.12 2015 в 06:06

Бойко мисли за нас. Спокойни сме.

31.12 2015 в 06:06

Бойко мисли за нас. Спокойни сме.

31.12 2015 в 06:06

Бойко мисли за нас. Спокойни сме.

30.12 2015 в 19:22

Ако не е секретен тоя план, не е ли по-добра журналистика да ни разясните (1) какви конкретни мерки ще се предприемат, (2) кой отговаря за тях, (3) как, с колко и от къде ще се финансират тия мерки, (4) как ще се контролира изпълнението на дайностите, (5) как ще се оценява ефективността на мерките, (6) на кой ще се отчитат - МВР, МС, Парламента, прокурора.....