Заплаха от радикализация на бежанци у нас, службите не могат да противодействат

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2015 в 12:39 5292 5

Стратегия предупреждава: Бежанците у нас може да се радикализират

Спешна необходимост от "приспособяване" на службите за сигурност и обществен ред към новите предизвикателства и опасност от радикализиране на бежанците на територията на България са част от опасностите пред сигурността. Това се отчита в Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма 2015-2020, която ще бъде внесена за обсъждане в Министерски съвет от вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

В документа се посочва, че "традиционните правоохранителни методи и техники на дейност не са достатъчни за противодействие на процесите на радикализацията." Възможностите за противодействие на тероризма може да се окажат "дефицитни", ако не се извърши "приспособяване на на службите за сигурност и обществен ред". 

В същото време оставащите в на територията на страната имигранти не могат да получат в пълна степен очакваните от тях придобивки. Това може да доведе до лесно ескалиране на степента на радикализация от нулева до критична "под влияние на разнородни фактори". Стратегията отчита и слабости в законодателството по отношение на наказателното преследване на чуждестранни бойци и "най-вече по отношение събирането на доказателства относно целите на пътуванията на доброволците и техните действия извън ЕС".

"Налице е тенденция за терористичен „франчайзинг“, т.е. припознаване и приемане на идеите, действията и посланията на друга водеща, по-голяма терористична организация", се казва още в стратегията.

В тази връзка ще бъде предложен план с изпълнението на конкретни мерки още от следващата година. Сред тези мерки е укрепване на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) и повишаването на способностите му за реагиране. Ще бъде разработена и концепция за изграждане на интегрирана национална система за видеонаблюдение. Ще бъдат създадени мерки за противодействие на изказвания и послания, подбуждащи към омраза в интернет и медиите. ДАНС и МВР, съвместно с неправителствени организации, ще трябва да изработят и програма "деангажиране, дерадикализация и рехабилитация на лица, желаещи излизане от екстремистки среди". 

Стратегията препоръчва гражданите да бъдат образовани с "трайни знания и умения за установяване и противодействие на методите, пропагандата и съпътстващите ги условия, включително и условия на живот, които превръщат обикновения човек в терорист." 

МВР и Министерството на отбраната ще трябва да направят преглед на охраната на военните складове, в които се съхраняват оръжие, боеприпаси, общоопасни и други средства на въоръжение. ДАНС пък ще трябва да засили ролята си при противодействието на възможностите за комуникация на заподозрени в терористична дейност лица. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2015 в 15:09

Без да мислят нашите управляващи създадоха закон "ДОБРЕ ДОШЛИ"на бързо!Между временно седят и се чудят какъв закон да измислят за да довършат нацията,а на арабите раздават грижи и пари.Народа не се вдига но в интернет пространството се изказва и сега ще ни отвъртят такива закони дето да не посмеем даже да си кажем мнението,а междувременно те продължават да разпродават на безценица страната ни и да теглят все по големи заеми за да ги харчат за глупости!ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА СЕ СВАЛИ КАКТО НАВРЕМЕТО СВАЛИХА ЧЕОРШЕСКО ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ!!! Време е да се промени мисленето ,че да си политик е лесно и модерно!Сасипаха ни страната!

17.11 2015 в 15:57

http://info.kopp-verlag.de/hintergruende/enthuellungen/udo-ulfkotte/inszenierte-terror-wahrheiten-was-die-luegenmedien-u ns-jetzt-verschweigen.html

Прочетете това. Особено внимание обърнете на втората половина.
В гернанската и в австрийската армия и полиция служат огромен брой радикализирани мюсюлмани, които целенасочено са изпратени там за да придобият опит с тежки оръжия.
В Германските казарми, на ръка разстояние до бойна техника и боеприпаси са настанени над 25 000 "бежанци" - добре подготвени и тренирани. Какво би станало ако те протегнат тази ръка? Предателите управляващи Германия са се подсигурили, в случай на безпорядъци специални части ще ги изведат на сигурно място.
Преди няколко месеца и нашите управници си гласуваха нов закон за НСО , нали помните. Сега вече знаете защо.

17.11 2015 в 14:04

To в нашата мила, родна кочинка има опастност и от радикализация на местните, просто става по-бавно, заради овчия ген.

17.11 2015 в 14:03

Ето сега разбрахте ли защо в България редовия - обикновен гражданин е почти невъзможно да получи разрешение за притежание на оръжие. Знаете ли колко съм ходил до служба кос? Пътека съм направил и не дават и това . Не съм криминално проявен или следствен и пак не може. Ето как се прави в нормалните държави . https://www.youtube.com/watch?v=5bjOqQg5KJU . а тука и едно ръждиво чифте не дават . Предполагам тия от клипа не са и чували за нашите велики служби и разпоредбите им. Като няма армия и полиция , кой ще пази народа? Разбира се на него не му е разрешено с лични средства да си осигури макар и минимална защита. Просто ги е страх , защото един въоръжен гражданин (а той няма да е един) ако се надигне срещу властимащите, ще се види колко ни струва полицията.

17.11 2015 в 13:27

закрийте ги , нямаме нужда от тези торби с лайна.