Посолството на Израел благодари за осуетяването на Луковмарш в София

Александра Маркарян 26 февруари 2023 в 08:32 3114 0

Жандармерия

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Централните столични улици вчера бяха пълни с полиция заради плана за провеждане на Луковмарш, впоследствие осуетен.

"Посолството на Израел в България изразява искрената си признателност и благодарност към българските власти за успешните им усилия, които доведоха до отмяната на скандалния „Луковмарш“. Това е от особено значение тази година, тъй като България отбелязва 80 години от спасяването на своите евреи по време на Втората световна война, едно от най-славните събития в българската история." Това се казва в позиция на посолството, разпространена късно снощи.

Засилено полицейско присъствие осуети провеждането на пронацисткия марш в столицата вчера. То целеше почитане паметта на ген. Христо Луков (1887-1943), но в следобедните часове полицаи оградиха къщата му и не допуснаха организирани групи хора да стигнат до нея, съобщи "Дарик". Факелно шествие до къщата на Луков нямаше.

"Посолството би искало да благодари преди всичко на правителството на Република България и особено на министъра на вътрешните работи, както и на министъра на външните работи, главния прокурор на България, както и на кмета на София, ДАНС, българската полиция и всички други правоприлагащи органи, които допринесоха за този успешен резултат.

Отмяната на Луковмарш наистина е израз на силните, непрекъснати и устойчиви български усилия за борба с антисемитизма, ксенофобията, нетолерантността и езика на омразата. Тази вечер за пореден път стана ясно, че борбата с тези порочни явления наистина е основен приоритет за България. Действията на българските власти несъмнено ще отекнат и далеч извън границите на страната", пишат още от посолството.

Снощи в София се проведе протестно шествие под надслов "Без нацисти по улиците" в отговор на планирания Луковмарш.

Световният еврейски конгрес също поздрави българските власти, по-специално кмета на София Йорданка Фандъкова и главния прокурор Иван Гешев, за тяхната позиция срещу "екстремистите, които отново се опитаха да почетат отровното наследство на генерал Христо Луков, лидер на фашисткия Съюз на българските национални легиони до смъртта му през 1943 година".

СЕК изрази задоволство, че българското правителство и българското гражданско общество са изпратили "недвусмислено послание, че антисемитизмът, расовата омраза и всички други форми на ксенофобия и нетолерантност нямат място в съвременна България" и са дали пример, който да следват други държави, изправени пред подобни предизвикателства, "които нямат място в съвременна Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!