Забрана за Луковмарш искат над 10 организации от столичния кмет, министри и главния прокурор

OFFNews 14 февруари 2023 в 07:45 2486 2

Луковмарш, 2022 г.

Снимка БТА/Асен Тонев

Луковмарш, 2022 г.

Декларация против езика на омразата и с искане за забрана за провеждането на Луковмарш предстои да подпишат на 16 февруари Организацията на евреите в България “Шалом” и представители на още над 10 неправителствени организации, съобщи ОЕБ "Шалом". 

Шествието под мотото "20 години почит към героя", визирайки ген. Христо Луков, е планирано за 25 февруари в София. Организира го Български национален съюз.

Декларацията на неправителствените организации е озаглавена "Срещу омразата, която ни разделя" и след подписването ѝ тя ще бъде изпратена до служебните министри на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков, на правосъдието Крум Зарков, до главния прокурор Иван Гешев и до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В нея се казва:

"Ние, долуподписаните организации, представляващи интересите на български обществени и религиозни групи, се обръщаме за пореден път към вас в навечерието на едно от най-притеснителните събития за демократичния живот и правото на себеизразяване в страната – Луковмарш.

За поредна година, когато организации и личности, които искат да всеят разделение и омраза сред българското общество, са готови да парадират със своите идеи по улиците на София, ние се обръщаме към вас, за да напомним колко страшен и огромен е проблемът с езика на омразата.

Този език се опитва да нормализира стереотипите и маргинализирането на отделни общности в българското общество, като ги изключва от възможността да участват наравно с всички в обществения живот.

Този език води до физическо разделение и недопускане на личности, заради различията им в определени обществени сфери.

Този език в исторически план, а за съжаление и от съвременния опит на европейските държави води и до физически посегателства, атаки и малтретиране на тези, които не попадат в пропагандираните за “правилни” категории.

За съжаление, езикът на омразата в България има своя парад и чествания, скрити формално под отбелязването на паметта на български генерал. Но нека бъде ясно, че този т.нар. марш има за цел да покаже развитието на крайнодесните идеи в
страната и да наложи омразата и разделението като незаобиколим фактор в нашето общество.

Уважаеми господа министри, г-н главен прокурор, г-жо кмет,

Езикът на омразата и разделението на обществото не са незаобиколим фактор. Ние вярваме, че българското общество и неговите демократични лидери не биха позволили подобни събития да сеят заразата на омразата в сърцата на хората.

Ние вярваме, че българското общество и столицата на България са горди с многообразието и различията в тях. Обща цел трябва да бъде съвместната работа в името на бъдещето и развитието, а не възраждането на разделения и омраза от миналото.

Ние се надяваме, че все по-често улиците на София и всеки български град ще бъдат място за празнуване на всички неща, които ни обединяват и ни правят по-силни и по-мъдри.

Подписваме настоящата декларация с призив за институционално противопоставяне на нетолерантността и речта на омразата.

Подписваме настоящата декларация, напомняйки, че конституционната и законова защита на свободата на словото не се простира върху речта на омразата.

Подписваме настоящата декларация, настоявайки за решителни и своевременни действия, когато и където е използвана реч на омразата, дори скрита зад исторически чествания.

Подписваме настоящата декларация като обещание никога да не мълчим и стоим безучастно, когато други го правят.

Ние ви каним да се присъедините към нашата инициатива и публично и с активни действия да покажем, че езика на омразата няма да парадира и марширува по улиците и в настоящето ни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика