Прокуратурата сезира МВР и Фандъкова да вземат мерки за Луковмарш

OFFNews 25 февруари 2023 в 17:19 3858 1

Снимка Христомир Николов

В събота в пред Съдебната палата се състоя анти-Луковмарш.

В съответствие с правомощията си и на основание на чл. 145, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столичната община(СО) в рамките на тяхната компетентност да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания с цел опазване на обществения ред и защита правата на граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. „Луковмарш“. Това съобщават от прокуратурата.

Във ВАП е образувана преписка, след постъпило писмо от служебния министър на външните работи, в което е изразено притеснение от провеждането на такова събитие, се казва още в текста. Постъпили са и становища от МВР, Държавна агенция "Национална сигурност" и от неправителствени организации, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на обществения ред.

С оглед гореизложеното и в съответствие с правомощията си ВАП сезира компетентните органи да предприемат мерки за недопускане на нарушаване на обществения ред и в защита на правата на гражданите във връзка с мероприятието, се подчертава в текста.

БТА припомня, че срещу провеждането на т.нар. Луковмарш възразиха редица институции, сред които Главният прокурор, МВнР, дипломатически представителства у нас, политически сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови