Световният еврейски конгрес призова София да забрани провеждането на Луковмарш

Александра Маркарян 22 февруари 2023 в 11:29 2555 1

Луковмарш, 2022 г.

Снимка БТА/Асен Тонев

Луковмарш, 2022 г.

Световният еврейски конгрес осъжда по възможно най-острия начин неонацисткия Луковмарш, насрочен за 25 февруари 2023 г. в София, България, и призовава местните и националните власти да забранят провеждането му, както направиха през 2021 година. Това се казва в позиция на конгреса, публикувана вчера.

Годишното събиране на неонацисти от Европа, чието начало бе поставено през 2003 година, включва факелно шествие в чест на Христо Луков, който до убийството му през 1943 година е лидер на фашисткия Съюз на българските национални легиони. Тази организация подкрепя депортацията на 11 343 евреи от окупираните от България територии в лагера на смъртта "Треблинка" - пишат още от конгреса, който обединява еврейските организации в повече от 100 държави и представлява всички евреи от диаспората.

През 2021 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов отказаха да разрешат провеждането на шествието. Днес бившият премиер и лидер на ГЕРБ също отправи подобен призив:

"Подобни събирания, както и всички други прояви и думи, които насърчават и почитат расизма, антисемитизма и ксенофобията, трябва да бъдат осъдени и да им се попречи да разпространяват своите жестоки послания на омраза и фанатизъм", заяви по повод забраната от 2021 г. президентът на WJC Роналд С. Лаудер.

Чрез позицията си Световният еврейски конгрес заявява подкрепата си за Организацията на евреите в България "Шалом", която се противопоставя публично на провеждането на Луковмарш, "който е несъвместим с най-добрите традиции на България и няма място в съвременна Европа".

Не само "Шалом", повече от 10 организации поискаха забрана за провеждането на Луковмарш на 25 февруари. Посолството на Израел в България също отправи такъв призив, но засега общинските власти в столицата мълчат. Служебният кабинет на президента Радев също не е излязъл с позиция.

За разлика от местната власт в София, която е обявявала ясно позиция против героизирането на Христо Луков, генералът е почитан на други места в България. Христо Луков е почетен гражданин на Враца и не е известно сегашната местна управа да е предприемала стъпки към снемането на тази почит. Кмет на Враца втори мандат понастоящем е Калин Каменов (ГЕРБ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

22.02 2023 в 13:16

"третият кабинет на ГЕРБ успя за две поредни години през 2020 и 2021 г., да осуети провеждането на срамното и петнящо столицата и страната ни събитие, познато като Луковмарш"

Верно ли, бойче, успяхте ли? А другите години от позорното ви управление? Тогава не ви пукаше май?
И една дреболия - не правителството разрешава провеждането на някакво събитие, а общината. Ако си признаваш, че и кметът на София ти е на лично разпореждане - друг въпрос...
Скапано популистко *****!
 
X

Да помогнем на украинските деца!