Последно: Ледено хоро в Калофер ще има, ама няма да е същото

OFFNews 05 януари 2021 в 11:07 4573 1

Снимка БГНЕС/Архив

Мъжко хора в Калофер ще има, но няма да е в същия вид като досега. Това съобщи пред Радио „Фокус“ - Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов. Той обясни, че нямало как хорото да се спре, тъй като това е дългогодишна традиция за местните, която те спазват. 100-годишният църковен ритуал ще се спази и тази година, въпреки пандемията.

Досега, за да наблюдават хорото в ледените води на Тунджа за Богоявление, в Калофер пристигаха хора от цялата страна, като в последните години желаещите да се включат в него бяха изключително много. Толкова много, че дори застрашиха да развалят чистотата на традицията на калоферци.

Тази година, заради мерките за ограничаване на заразата от коронавирус, обаче, организаторите призовават хората да не се събират и по възможност да отложат идването си до града.

„Честванията за Ботев също ще се състоят, както досега, с тържествен ритуал и гирлянд на славата", каза кметът Румен Стоянов. Засега все още не заявено дали ще присъстват и официални гости.

Вчера хорото на Йордановден в Калофер беше отменено заради пандемията. Местните хора обаче се зарекога, че въпреки забраната ще скочат в ледените води на реката и ще спасят традицията. Вой срещу отмяната се навдигна и във фейсбук особенно в групи свързани с разпространението на фалшиви новини за коронакризата. 

Промяна в честванията на 6 януари ще има и в други градове, но ритуалите с хвърлянето на кръста не се отмениха навсякъде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

genchbench

05.01 2021 в 13:26

На автора на тази "статия" - да ходи да се снима! Вчера беше писал, че ритуалът бил 200 годишен!!! Днес вече е "само" на 100.

Моето момче/момиче, въпросният ритуал няма и 50 години, та хайде преди да почнем да пишем, да почнем да четем, а??? Щото все повече почвате да заприличвате на Дневник, а това не е похвала.

Ще се касае до модерните напоследък псевдо-национализъм, потури и шевици - сигурно много те влече всичко подобно, но това не означава, че е "изконно българско", "стар обичай" и други подобни тъпизми. Става дума за една тълпа пияни на талпи урунгели, които са такива уникални "мъжкари", че заради тях никой не можел да победи нашия народ... Смях в залата.

Хайде чукча и със здраве!