Посланикът ни ще постави въпроса с задържаните лекари пред властите в Белград

OFFNews 11 ноември 2017 в 16:49 3111 0

По повод инцидента със задържането на български лекари в Босилеград, посланикът ни в Белград Радко Влайков е получил инструкции още тази сутрин от министъра на външните работи Екатерина Захариева да постави въпроса пред сръбските власти.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР днес, след като съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при сръбското Министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от специализирана медицинска помощ граждани на Босилеград.

По покана на КИЦ „Босилеград“ трима лекари специалисти от Първа МБАЛ – София на 10 ноември, в предобедните часове, пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които и деца. Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите в помещението влизат двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването.

След тях в помещенията на КИЦ-а идват и четирима полицаи,  а други петнайсетина блокират сградата на КИЦ-а отвън. След двучасов разпит на служителите на културния център и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“, на служителите е връчен протокол и им е обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции.

Също така получават и предупреждение, че ще им бъде повдигнато обвинение.

След разпит тримата лекари от София са отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа. Там нито ги разпитват, нито съставят протокол. Пускат ги обаче чак след интервенцията на Генералното консулство на България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Евродепутатът Ангел Джамбазки вече обяви, че ще постави въпроса за действията на сръбските власти пред Европарламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови