Полицаят, набил протестиращ в нощта на "белия автобус", нямал маска

OFFNews 16 февруари 2015 в 16:09 1596 0

Единственият служител на реда, който бе уличен в полицейско насилие срещу протестиращи граждани в нощта на 23 срещу 24 юли 2013 г. при обсадата на парламента, не е бил маскиран. Това твърди пред Софийски районен съд началникът на жандармерийското управление Владимир Владимиров, който е и единствен свидетел в процеса.

Полицаят Веселин Денчев, който работи в специализираните полицейски сили, бе единственият униформен, който бе даден под съд за полицейско насилие при антиправителствените протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. Свидетели го разпознаха и срещу полицая бе заведен иск за нанасяне на лека телесна повреда. Според обвинителния акт Денчев е превишил властта си на полицейски служител и без предупреждение нанесъл удари с каучукова палка по главата и по дясната мишница на протестиращия Кирил Димов. Делото тръгна в Софийския районен преди близо година. През юни 2014 година защитата на Денчев поиска съкратено съдебно следствие, като се отказа от разпит в съда на 51 свидетели. Пострадалият Димов пък не беше решил дали иска да се конституира като граждански ищец. През октомври делото бе отложено заради отсъствие по майчинство на адвокатката на Денчев.

Днес в залата се яви само свидетелят Владимиров, а тъй като Димов не дойде, делото тръгна, без той да има възможност да търси обезщетение за вреди в това производство.

От показанията на началника на Денчев стана ясно, че в нощта на обсадата на парламента той е ръководил 27 служители, между които и Веселин Денчев от Дирекция "Специализирани полицейски сили". Те били изпратени пред парламента заради струпването на голям брой протестиращи. Задачата на Владимиров и хората му била да изградят кордон около металните заграждения и да не допускат преминаване на граждани.

Днес той обясни, че липсвали дори опити за преминаване на загражденията, където била неговата група. Относно носенето на маска от униформените Владимиров каза, че сред подчинените му нямало маскирани. Снаряжението им било стандартно за масови мероприятия - палка, белезници, жилетка, щит и шлем.

Свидетелят гарантира, че не са раздавани маски. По думите му обаче в 22,30 ч. получил разпореждане 7 души от неговия екип да минат към друго подразделение, а сред тях бил и подсъдимият Веселин Денчев.

Така Владимиров не успя да каже какво е правил Денчев между 2,30 и 03,00 ч., когато маскираният полицай налага протестиращите.

"Не ми е направило впечатление да има колеги с маски. Беше много дълга и напрегната нощ. Доколкото знам, не би трябвало да си носят и свое допълнително оборудване", каза пред съда Владимиров, цитиран от "Правен свят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови