Четири дела за сблъсъците край белия автобус, едно за полицейско насилие

Последна промяна на 12 септември 2013 в 14:54 1709 3

Сблъсъците пред парламента влязоха във фокуса на световните медии
Сблъсъците пред парламента влязоха във фокуса на световните медии

Четири досъдебни производства е образувала прокуратурата по повод сблъсъците между полицаи и протестиращи около парламента в нощта на 23 срещу 24 юли т. г., както и на 4 септември т. г.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Само едно от тях обаче е за упражнено полицейско насилие. Прокуратурата разследва полицай, който е бил идентифициран от записите от телевизиите. В момента разследващите се опитват да установят кои и колко души са пострадали от действията на този служител на МВР.

Според главния прокурор полицаят е носил бяла маска под шлема си, което е абсолютно забранено. А по отношение на неговите действия Сотир Цацаров заяви: "Това лице определено осъществява това, което вие наричате полицейско насилие. Той осъществява удари, неоправдано, най-меко казано, по хора, които се движат по алеята. Това е непредизвикано, флагрантно насилие."

Второто образувано дело е срещу неизвестни извършители и е за бит полицай, който охранявал протестите. Според Цацаров някои от извършителите са "почти известни".

Третото дело е за изпочупените прозорци на белия автобус, с който през въпросната нощ бе направен злополучният опит на правоохранителните органи да изведат депутатите и министрите от сградата на Народното събрание.

Четвъртото дело е образувано по повод на някои действия на протестиращи срещу кабинета "Орешарски" от 4 септември т.г. Общо 11 лица са били предадени от МВР на прокуратурата за стълкновенията с полицаите, охраняващи парламента при откриване на есенната сесия на Народното събрание. От снимковия материал се виждало, че част от тези лица държат ограда около парламента. Тепърва, чрез показания на присъствалите на инцидента полицаи, ще се установява дали тези хора са извършили някакви хулигански прояви.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2013 в 21:08

Златното правило на 'правораздавната' система - за милиони няма закони, за кокошка няма прошка.
На тоя гад(които не беше единствен) наи-много да го уволнят. А Ани Витанова? За която се показа, че въобще не е с счупена ръка и имаше многоброини хора и снимки, които показват как използва неразрешени електрошок и сълзотворен газ. http://www.youtube.com/watch?v=0VHkXdTMi9M

12.09 2013 в 18:16

От снимковия мат'риал се вижда че група вандали вика ОСТАВКА, крайно време е репресурата .. прокуратурата де, да се разправи и с тях!

12.09 2013 в 18:15

част от тези лица държат ограда около парламента ... културни репресии, не като в Турция.