'Подкрепа' искат оценка по възпитание в училище, предлагат договори между родителите и директора

OFFNews 26 септември 2018 в 15:36 2750 1

Снимка Pixabay

Назрял е моментът в училище да бъде въведена оценка по възпитание, смята ръководителят на синдикат "Образование" в Конфедерацията на труда "Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

В статия, публикувана в сп. "Предучилищно и училищно образование: управление-възпитание-обучение", той твърди, че оценката може да "стимулира и възнагради учениците с добро семейно възпитание и успешна социална интеграция", а също така тя би демонстрирала "важността от формирането на ценности в училище" и би била "стимул за тези ученици, за които възпитанието е дефицит".

Подобно оценяване в момента няма, преди 1989 г. обаче поведението на ученика можеше да бъде "намалено" при провинения.

Според синдикалния лидер в общинските и държавните училища е необходимо да се направи още нещо, което вече е въведено от частните - договори между родителите и директора.

"В България договорите между родител и образователна институция са задължителна практика в частните учебни заведения. За първи път с новия КТД тези споразумения вече са и препоръчителни за държавните и общинските училища, но това не означава, че бързо и безпроблемно ще станат реалност. Все още родители, общество и законотворци не са узрели за такъв договор, който гарантира права и задължения на двете страни – обучавания и обучителя, ученика/семейството/ и учителя. И колкото по-бързо в България узреем за този договор, толкова по-бързо училището ще започне да формира граждани, а не маса от индивидуалисти!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

26.09 2018 в 18:33

И по какви критерии ще се оценява "възпитание" (предполагам, че ще се стигне до "възпитание"="послушание")? И тъй като това е процес, осъществяващ се в семейството, оценката за родителите ли ще бъде?
 
X

Да помогнем на украинските деца!