Победителите в „Мтел еко грант“ подписаха договорите си

OFFNews 10 юни 2014 в 14:50 2985 1

Снимка Симона Костадинова

Петте проекта, защитаващи каузата за опазване на българската природа, които тази година спечелиха екологичната грантова програма на Мтел, подписаха договорите си за финансиране.

Това се случи на специална церемония, която се състоя в Ботаническата градина на БАН в София.

Инициативата на Мтел се провежда за 6-та поредна година, като този път състезателите, които се бореха за финансиране, бяха 28. Спечелилите 5 неправителствени организации ще си разделят сумата от 50 000 лева, за да реализират своите идеи.

Проектите, които спечелиха финансиране тази година, са на българско дружество за защита на птиците, сдружение „Щастливеца“- София, национална асоциация на ресурсните учители, сдружение за дива природа „Балкани” и природозащитно сдружение „Биосфера“.

Всяка една от организациите е представила своята идея за опазването на малки екосистеми или за популяризирането на значението на околната среда.

Българското дружество за защита на птиците например печели финансиране от „Мтел еко грант“ за четвърта поредна година. Проектът им се казва „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“. Идеята на дружеството е да доразработят приложението си за смартфони, наречено „Smart birds”. Това е платформа, която определя какви са птиците по звука, който издават. Тя ще бъде доразвита, така че да показва влажността на въздуха и посоката на вятъра.

Сдружение „Щастливеца“ – София пък спечели тазгодишната награда с проекта си „Био-център в обществена полза - квартал Витоша, ВЕЦ Сименово - изграден на принципите на пермакултурата“. Организацията има за цел да скъси връзката между човека от града и земята, като създаде център за биорастениевъдство в София.

Проектът, с който националната асоциация на ресурсните учители спечели финансиране от „Мтел еко грант“, се казва „Зелено включване“. В него е заложена идеята зеленчукова градина, в която да работят деца с специални потребности. Така проекта ще им даде възможност да усвоят умения в сферата на биоземеделието.

Сдружение за дива природа „Балкани” пък получи финансиране за проекта си „Делфини и хора - съжителство в морето“. Тяхната идея е да поставят звукови устройства на мрежите за ловене на риба и така делфините да не се хващат в тях. Така ще бъдат намалени щетите, които животните нанасят на улова на рибарите, а самите делфини няма да се нараняват, оплитайки се в мрежите.

Природозащитното сдружение „Биосфера“ получава финансиране по проекта „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”.

Първоначалният подбор и оценка на всички проекти, които са участвали в програмата "Мтел еко грант" тази година, е направен от експерти на фондация „Помощ за благотворителността в България” и двама независими външни експерти, а след това жури е избрало петте организации, които спечелиха финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови