Quantcast

Пет "зелени" проекта са победители в „Мтел еко грант 2014“

ОFFNews Последна промяна на 20 май 2014 в 16:19 1493 1

Пет проекта, които защитават каузата за опазване на българската природа, спечелиха финансиране по екологичната грантова програма на Мтел.

Подкрепените проекти са в областта на биоземеделието в градска среда, терапия и социализация на деца със специални образователни потребности чрез биоземеделие, опазване на популациите на делфини и сухоземни костенурки, улесняване на наблюдението на птици чрез съвременни технологии.

Неправителствените организации, които ще ги реализират, ще получат от Мтел бюджет на обща стойност 50 000 лева. Точният брой на проектите, кандидаствали по програмата, е 28.

Първоначалният подбор и оценка е направен от експерти на фондация „Помощ за благотворителността в България”, които за шеста поредна година помагат на Мтел в осъществяването на програмата, и двама независими външни експерти.

В последствие комисия в състав от 8 души обсъди и гласува осем проекта, от които финансиране спечелиха общо пет:

1. Българско дружество за защита на птиците, Проект: „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“.

2. Сдружение „Щастливеца“ – София, Проект: „Био-център в обществена полза - квартал Витоша, ВЕЦ Сименово - изграден на принципите на пермакултурата“.

3. Национална асоциация на ресурсните учители, Стара Загора, Проект „Зелено включване“.

4. Сдружение за дива природа „Балкани”, Проект „Делфини и хора - съжителство в морето“.

5. Природозащитно сдружение „Биосфера“, Хасково, Проект „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки (Testudo graeca и Eurotestudo hermanni) и ключови за тях места в Източни Родопи”*.

Основните критерии, по които се оценяваха проектите, бяха:
- Предлагане на устойчиви решения за съхранение на природата чрез участието на обществото;
- Помагане на членовете на обществото да осъзнаят своята роля в опазване на околната среда;
- Повишане информираността на обществото и мотивиране за природосъобразен начин на живот и работа.

Шестото издание на „Мтел еко грант“ започна в края на март. Неправителствените организации, които кандидатстваха по програмата, имаха възможност от 25 март до 22 април да предлагат проекти с бюджет до 15 000 лева и период на осъществяване до 7 месеца. 

Пълна информация за „Мтел еко грант“ и резюмета на избраните проекти могат да бъдат намерени тук.

*Проектът се финансира съвместно с Фондация „Помощ за благотворителността в България”. Те участват с 5 000 лева от Еко-фонд, който се захранва от дарения по ведомост.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2014 в 09:10

ВЕЦ СимеOново