Петте искания на Шествието за правата на жените, което премина тази вечер в центъра на София

OFFNews 08 март 2019 в 20:13 2548 1

Шествие за правата на жените премина тази вечер от Министерски съвет до Орлов мост в София.

Причината шествието да се състои на тематичния ден - 8 март, е да се даде гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различните сфери на живота. И да призове заедно да намерим решения, заявиха организаторите на акцията.

"Някои от пречките пред пълноценната изява на жените са ширещото се домашно насилие, на което е подложена всяка трета жена в България (от началото на 2019 г. от ръката на свои партньори или роднини, живота си изгубиха седем жени, а други шест бяха жестоко пребити); съществуващата разлика в заплащането - у нас жените получават с 14% по-ниски заплати и 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете; ограниченото участие във вземането на решения и отчитане на специфичното въздействие на нормативната уредба върху жените – едва 25% са народните представителки в 44-тото НС." - посочват още организаторите на Шествието за правата на жените. 

Те настояват за:

"1. Свобода от насилие, основано на пола и домашно насилие - Категоричен ангажимент от страна на правителство и отговорни институции за предприемане на всеобхватни мерки за борба с насилието над жени и домашното насилие.

2. Гарантирани репродуктивни и сексуални права на всички жени и момичета - Безплатен и безопасен достъп до институции, които гарантират репродуктивните права на жените, въвеждане на адекватно образование, което се фокусира в разпознаване и отхвърляне на социалните норми, налагани върху мъжете и жените, и ограничаващи техните потенциал и възможности.

3. Постигане на социално-икономическа равнопоставеност на жените и момичетата - Елиминиране на разликата в заплащането между половете за един и същи труд, край на експлоатацията във феминизираните професии, признаване на домакинския труд именно като труд, разработване и изпълнение на политики, насърчаващи жените към постигане на икономическа независимост и активно участие във високоплатени сфери на труда.

4. Постигане на пълна равнопоставеност на половете не само в обществената сфера, но и в дома - равнопоставено разпределение между партньорите на домашния труд и разчупване на стереотипа, че домакинската работа е „женска работа“, борба с и прекратяване на практиката за ранното насилствено встъпване в брак, увеличаване на социалното подпомагане, касаещо родителството и отглеждането на деца.

5. Гарантиране на човешките права и достойния живот на всички групи уязвими жени и момичета - промотиране на политики на включване и уважение на човешките права на мигрантките, жените от ромски и друг малцинствен произход, ЛБТ+ жените, затворничките, жените с увреждания и др. Преодоляване на езика на омразата срещу тези групи, масово използван както от медии, така и от политици."

Организатори на шествието са Българският фонд за жените, Българският хелзинкски комитет, Студентското общество за равенство при СУ, Младежката ЛГБТ организация "Действие", Фондация „Ресурсен център Билитис“, КЕФ - Клуб за Еклектичен Феминизъм, ЛевФем, Постоянна ромска конференция, Фондация ГЛАС, Фондация „Изящни дела“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

1

SC

08.03 2019 в 22:28

Ето пак - говорим за жени и така, между другото, ама съвсем случайно включваме и ЛГБТ+++^n към тях. Нямат умора тия хора.