Пет жертви взе жегата в събота (обновена)

OFFNews 01 юли 2017 в 11:56 16922 3

В рамките на по-малко от ден жегата в столицата е отнела пет човешки живота. 

Сред починалите е 75-годишен мъж, който решил да тича в парка. Той е починал на място, съобщи бТВ.

Днес е пикът на горещата вълна, обхванала страната. Температурите ще минават 40 градуса, а в по-голямата част от страната е обявен червен код за опасно горещо време. 

Общо сигналите за хора с влошено здравословно състояние заради летните горещини са около 180, 18 от които са за колабирали хора, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ, съобщава "Фокус". Сред тях има деца между 13 и 17 години, 30-40-годишни и възрастни хора. Постъпили са и множество повиквания за сърдечно-съдови проблеми.

В столицата през последните два дни 18 души са потърсили помощ в УМБАЛСМ „Пирогов“ заради жегите, като най-честите оплаквания са заради хипертония, хипотония и колапс. Имало е и случай на инфаркт.

Освен в столицата, сигнали за хора, пострадали от горещото време, бяха подавани във всички спешни центрове в страната.
В Ловеч 50 души са потърсили медицинска помощ. Те са постъпили в Спешната помощ с хипертонични кризи, но остри състояния на този етап няма.

На 28 сигнала са се отзовали екипите на Спешна помощ в Пловдив от началото на деня. 4 от случаите касаят припадане на улицата в резултат на жегата. Останалите 24 сигнала се отнасят до обичайните случаи по домовете при горещо време: високо кръвно, ниско кръвно, сърдечно болни. Пострадалите от високите температури са предимно възрастни хора.

В Силистра 1 човек е колабирал, но е отказал транспорт до Спешно отделение.

От лекарска помощ във Варна са се нуждаели 3 жени. На две от тях им е прилошало на работното място, а третият случай е свързан с жена, която се е почувствала след плаж.

Повече от 15 души са потърсили спешна помощ заради прилошаване, високо кръвно и сърдечни проблеми в Добрич, а във Велико Търново – 4.

В Кюстендил трима души са колабирали заради горещините, а в Пазарджик през спешното отделение са преминали над 40 пациенти с различни оплаквания. Повечето от тях са възрастни хора с хронични заболявания.

Към 15.00 часа най-високата температура в страната е измерена в Русе – 42 градуса. Високи са били температурите в Сандански, където термометрите са показвали 41 градуса, както и в Плевен, Ловеч и Свищов, където са измерени 40 градуса. 39 градуса са измерени в Хасково, Кюстендил, Силистра, Кнежа и Лом, а в Кърджали, Гоце Делчев и Сливен температурата е била 38 градуса. В София са измерени 37,4 градуса. От НИМХ обясниха, че е обичайно времето в началото на юли да бъде горещо, но поясниха, че някои от измерените температури са малко над нормата.

Медиците съветват хората със здравословни проблеми да избягват излизания навън по време на горещините, да пият много течности, да ядат по-лека храна и да избягват консумацията на алкохол.

От Спешна помощ напомнят, че в толкова горещо време трябва да се пие много вода, да се избягват алкохола и тежките храни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12221

2

bls

01.07 2017 в 13:36

То трябва и малко инстинкт за самосъхранение .. на тая възраст колкото и активен да е човек не е било разумно. Медицинските показатели за нашия народ казват, че след 50 г. живеем назаем от живота.

14469

1

случайно прочетох

01.07 2017 в 12:24

Не е на 75г.На 8.08 щеше да навърши 80г.
Маратонец до последния си миг.
Да почива в мир!