"Парите за глава добитък са повече, отколкото за спешен пациент"

OFFNews 13 март 2015 в 09:00 6400 4

Стоян Миланов и Петър Москов

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Директорът на "Пирогов" д-р Стоян Миланов и здравният министър д-р Петър Москов

"Парите за глава добитък са повече от тези, които се отделят за лечение на спешните пациенти."

Така директорът на специализираната болница за спешна помощ "Пирогов" проф. Стоян Миланов коментира ситуацията в здравеопазването и приоритетите в политиката на България пред bTV тази сутрин.

Той обясни и защо "за едни е маслото от филията, а за други - трохите". Необходимо е да направиш нещо пред някой министър, каза той и определи въпросното "нещо" като "лизане на задници".

Затова и подадох оставка - не смятам, че трябва да се моля за всичко, което се приема като ценност. Това, което искам, е да се отчете специфичността на "Пирогов". В Ню Йорк беше направена такава болница - близнак на "Пирогов", едва преди една година, допълни той. 

За хроничното недофинансиране на "Пирогов", която приема най-тежките пациенти и препратени от болници, в които не могат да се справят, макар че вземат "маслото от филията", той заяви: "Не съм съгласен всички да ядат от плътта на "Пирогов".

10 млн. лева са необходими за техника. Задълженията са около 20 милиона. Има клиники, които не са ремонтирани откакто са създадени преди 30 години. "Пирогов" не може да продължава да съществува с тези средства, с които разполага. Не може да се инвестира в техника по този начин. Проблемите в болницата са замитани под масата с години, обясни проф. Миланов, като допълни, че като студент е работил със същите апарати, с които се работи в момента, и това създава ежедневно риск техниката да спре да работи и да почине пациент. 

По думите му здравният министър Петър Москов отдавна е спечелен за тази кауза, защото кариерата му е започнала в "Пирогов" и е много добре запознат с положението. 

Д-р Миланов постави въпроса и кой ще отнеме лиценза на болниците, в които не могат да се справят с лечението на пациентите.

"Кой ще отнеме лиценза на тези поплювковци отсреща, които не могат да се справят с такива усложнения?", попита той, визирайки и "една бутикова частна травматологична болница, до бензиностанцията срещу "Пирогов", в която се разхождат руси сестри с касинки и има златни телефони".

За да подкрепи думите си проф. Миланов даде и пример с пациент, приет в тази болница за смяна на става, който обаче е получил тежко усложнение, затова е натоварен на кушетка и е прекаран в "Пирогов". 

Добре е, че този пациент беше опериран в "Пирогов". Беше лекуван един месец и сега е добре. Но такива усложнения е нормално да възникват и те възникват постоянно, подчерта проф. Миланов. 

Директорът на "Пирогов" даде пример и с друга "високорейтингова частна болница" на Околовръстното шосе в София, в която е приет пациент с тежък перитонит, който е трябвало да бъде опериран до 1 час. С подпис на мастит професор този пациент е пренасочен към "Пирогов". Това е ежедневие. Резултатът е при нас. Усилията, средствата са от наша страна и ни костват амортизиране на апаратурата, категоричен е Стоян Миланов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови