Директорът на „Пирогов“ подал оставка, Москов не я приел

OFFNews 26 февруари 2015 в 16:44 2809 0

Директорът на болница „Пирогов“ проф. Стоян Миланов е подал оставка. Здравният министър Петър Москов обаче не я приел.

Оставката е депозирана в здравното министерство в сряда. Причината е, че по думите на проф. Миланов той не може да се справя с управлението на лечебното заведение с наличните финанси.

Никой не ми е налагал натиск да подам оставка. Това е лично мое решение, което беше продиктувано от невъзможността при сегашната ситуация болницата да функционира по начина, по който аз искам, заради задължението да обслужваме пациентите, отчитайки нейната специфичност. Надявам се занапред да има такъв поет ангажимент и тази специфичност да бъде отчетена, обясни Миланов.

След разговор обаче министър Москов го убедил да продължи да ръководи болницата.

Проф. Миланов има пълната подкрепа на Министерството на здравеопазването в действията си. След като той изпрати писмо до министерството, имахме мъжки разговор. Ние с него сме не просто колеги, а и приятели, коментира Петър Москов.

"Пирогов” има много наследени в годините проблеми. Аз като министър поемам ангажимента, за да придвижим максимално бързо тяхното разрешаване, защото в пълнота натрупани с толкова години проблеми не могат да бъдат решени с магическа пръчка, допълни Москов. 

Имаме яснотата за това, че „Пирогов“ има своите специфики и трябва да бъде разглеждана по по-специфичен начин, трябва да се приложи различен подход при оценката и социалните ангажименти, които е поела болницата. Това, което е „преляло чашата” на професора е крайно амортизираната апаратура на болницата. Трябва да се направи нужното на ниво министерство и правителство, за да се решат тези проблеми. В момента се прави и цялостна промяна в остойностяването на клиничните пътеки за тежките заболявания, които болницата лекува, подчерта Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови