Oтменят бедственото положение във Варна, продължило 10 дни

OFFNews 29 ноември 2023 в 10:46 671 0

Варна след бурята

Снимка OFFNews

Варна след бурята

След тонове листа и стотици откършени клони и паднали мазилки, чието разчистване още продължава, бедственото положение във Варна, обявено в разгара на черноморския циклон „Фредерик" в нощта на 18 срещу 19 ноември, се очаква да бъде отменено на 29 ноември.

Това съобщи кметът на общината Благомир Коцев.

Давам кратък срок на компетентните общински звена и частни фирми градът да се обезопаси и разчисти ударно, каза той. Всички свършени от антикризисния щаб дейности в последните десет дни ще бъдат обобщени в доклад и след това анализирани. Целта е да се открият слабите места и да се вземат мерки за подобрение.

По време на бедствието от бурята „Фредерик" и последвалата на 25 и 26 ноември буря „Марко", новото варненско управление установило, че вместо за петте варненски района да има сключени договори за аварийно-възстановителни работи, такъв имало само за един от тях – най-малкият по население „Аспарухово".

Съгласно Плана за защита на населението при бедствия е трябвало общината да сключи договори с пет посочени в плана фирми, които да поемат аварийно-възстановителните работи. Такива договори обаче няма сключени, посочи Коцев.

Все още продължава разчистването на централния варненски район "Одесос", където очакванията са това да продължи до края на седмицата. За районите „Младост" и „Владиславово" се предполага, че ще са нужни още два дни, докато за „Приморски" – най-големият в страната район, който покрива местностите и вилните зони северно и край морето и обхваща курортните комплекси "Св. Константин" и "Златни пясъци", също са нужни няколко дни на аварийните екипи. И там, и в някои от съставните на община Варна села има повалени дървета. Все още има и недоразчистени места в Морската градина на Варна.

Не достигат хора и техника, въпреки че са мобилизирани и допълнителни работници от местното Бюро по труда.

Отменено е вече бедственото положение и в близката до Варна община Вълчи дол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки