Откраднаха ятаган, пищов и нож от къщата на Хаджи Димитър

OFFNews 14 ноември 2014 в 15:03 6190 2

Родната къща на Хаджи Димитър в Сливен.

Снимка slivenpress.bg

Крадци обраха родната къща на Хаджи Димитър в Сливен, като отнесоха със себе си ятаган с кания, пищов и нож. Къщата-музей се охранява от СОТ.

Алармената инсталация отчела проникването в четвъртък в 3:30 сутринта, но при проверка на място екипите на СОТ не разбрали по нищо, че в къщата има крадец. Сигналът за обира е подаден едва няколко часа по-късно, като полицията дошла на място в 8:00 часа. Разследващите установили, че в сградата е проникнато през двора, след което е разбит катинарът на едно от помещенията. Там от витрината са взети ятаган с кания, пищов и нож. 

Министърът на културата Вежди Рашидов е разпоредил проверка за това как е бил охраняван обектът. За целта е назначена комисия, която трябва да извърши проверка на състоянието на музейната сбирка.

Къщата е построена в края на XVIII в. в сливенския квартал „Клуцохор”. Хаджи Димитър е роден в нея на 10 май 1840 г. Първата музейна сбирка в нея е открита през 1935 г., а през 1955 г. прераства в експозиция. Възстановен е изцяло традиционният интериор в стаята, където е роден Хаджи Димитър, гостната, мутвакът (кухнята) и типичната сливенска винарска изба. В музейния комплекс е включен и ханът на хаджи Никола Асенов с прилежащите стопански постройки, където е пресъздадена обстановка, типична за предосвобожденски хан и кебеджийска работилница. На втория етаж са изложени вещи на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, фотоси и документи, свързани с героичния демарш на четата от 1868 г. Къща - музей „Хаджи Димитър” е включена в списъка на 100 - те национални туристически обекта.
 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!