Отбелязваме 100 г. от Първата световна война

OFFNews 04 август 2014 в 11:02 7906 0

Войници и офицери от 34-ти пехотен Троянски полк, с богати трофеи от пленено британско въоръжение - пушки, картечници, каски. Дойран, лятото на 1917 г.

Снимка Lost Bulgaria

Войници и офицери от 34-ти пехотен Троянски полк, с богати трофеи от пленено британско въоръжение - пушки, картечници, каски. Дойран, лятото на 1917 г.

Днес се отбелязват 100 години от началото на Първата световна война.

Европа ще отбележи годишнината с различни събития. В белгийския град Лиеж ще се съберат лидерите на 12-те страни, участвали във войната - Испания, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Армения, Ирландия, Сърбия, Черна гора, Румъния, България и Албания. На церемонията ще присъства и българският президент Росен Плевнелиев, съобщава БНР.

По случай възпоменанието там трябва да пристигнат още белгийският крал Филип и кралица Матилда, херцогът и херцогинята на Кеймбридж Уилям и Катрин, кралят на Испания Фелипе VI, председателят на Европейската комисия, американска делегация, секретарят на сухопътните сили на САЩ Джон Макхю и командващият силите на НАТО в Европа - ген. Филип Брийдлав. 

За безопаснотта на събитието и гостите са ангажирани 650 полицаи, снайперисти и хеликоптери. На церемонията няма да бъдат допуснати зрители поради липса на пространство, но ще бъде излъчвана по телевизията.

Първата световна война започва след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд на 28 юни 1914 година от сръбския студент Гаврило Принцип в Сараево. Започва война между Сърбия и Австро-Унгария, която задейства системата от военни съюзи на Стария континент и въвлича основните европейски сили и и техните колонии по целия свят във въоръжения конфликт.

Военните действия започват с германско настъпление в Белгия, Люксембург и Франция на 1 август 1914 година и приключват с подписано примирие на 11 ноември 1918 година. Мобилизирани са 70 милиона войници по целия свят, от които 60 милиона в Европа. Жертвите са близо 15 милиона души.

Враждуващите сили са съюзени в две основни крила - Централните сили, включващи България, Германия, Австро-Унгарската империя и Османската империя, и т.нар. "Антанта" (Съглашение), в която влизат Великобритания, Франция, Русия, Япония, САЩ, Италия и други по-малки държави.

След Първата световна война картата на Европа е сериозно прекроена - появяват се нови държави, престават да съществуват Османската, Австро-унгарската и Руските империи.

За България войната завършва с Ньойския мирен договор, който налага на страната тежки репарации, ограничения за числеността на армията и отнема от територията на страната около 11 000 квадратни метра в полза на Сърбо-хърватско-словенското кралство (т.нар. "Западни покрайнини").

В Първата световна война загиват 115 000 български войници и офицери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови