Quantcast

Почина последният от екипажа на самолета, хвърлил бомбата над Хирошима

OFFNews Последна промяна на 30 юли 2014 в 08:51 14147 31

Последният оцелял член на американския екипаж на самолета, пуснал бомбата над Хирошима почина в Джорджия на 93 години, предаде Би Би Си.

Тиодор Ван Кирк е бил на 24 години, когато е станал навигаторът на самолета Инола Гей - бомбардировачът Boeing B-29 Superfortress на ВВС на САЩ, който на 6 август 1945 г. хвърля атомната бомба "Little Boy" над японския град Хирошима в края на Втората световна война, в резултат на което загиват 140 000 души.

Ван Кирк казва, че не е съжалявал за тази мисия и защитава морала си с думите, че тя е помогнала за слагането на край на Втората световна война.

Синът му Том Ван Кирк отдаде почит на баща си, който, по думите му, е останал активен до края на живота си.

"Знам, че той беше наричан герой на войната, но ние го познаваме като прекрасен баща", казва той пред АП.

Ван Кирк е починал от естествена смърт в дома, където е живял след пенсионирането си.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2014 в 12:47

Защо ли? Казва се терористична бомбардировка. Цялата идеология е подробно описана в Доктрината Дуе.
Такива неща не са си позволили нито Хитлер, нито Сталин, нито съветските пилоти в Афганистан. Единствените, които правят такова свинство, и до ден днешен, са американците и англичаните.
Сега вече може да си припомняш каквото искаш.

31.07 2014 в 01:52

@ памет българска,
хайде да ми припомниш защо тия гадни американски пилоти бомбардираха София, че нещо не се сещам. Иначе паметта ти е точно българска - много къса и много избирателна. Как пък един не се сети да каже нещо за тия идиоти от българското правителство, дето обявиха война на САЩ. Не е ли време да спрете да ръсите клетви и заклинания срещу пилотите. Защо нищо не казвате за тези, които са вземали решенията и са издавали заповедите. А колкото до паметника на американските пилоти - не само че нищо не си построил, ами и се упражняваш в остроумие. Ти си построил паметника на съветската армия, с благодарност и признателност!

30.07 2014 в 21:49

Сега японците трябва да му направят паметник в знак на вечна признателност и благодарност!!!.....

Нека вземат пример от нас в България - ние вече построихме благодарствен паметник на пилотите, които избиха няколко хиляди български цивилни деца, жени и мъже и разрушиха половин София!?!?!?!?.....
И в допълнение, от признателност и благодарност наградихме инициатора на този паметник с най-висшето държавно отличие!?!?!?...

30.07 2014 в 21:34

За твърдението, че много народи желаят и по-страшна съдба за япония, не си го измислям. Лично съм общувал с доста китайци (около 10 човека, без връзка помежду им) и всички до един мразят японците. Естестествено, не мога да говоря за милиард и половина човека, но моите приятели със сигурност не са единствени. Говори се, че филипинците, малайзийците и индонезийците също не харесват японците, но нямам щастието да познавам такива.
Колкото до мен - харесвам ги и дори им се възхищавам за дисциплинираността, но съвсем не са безгрешни, трябва и това да се знае.

30.07 2014 в 21:29

Сега японците трябва да му направят паметник в знак на вечна признателност и благодарност!!!

Нека вземат пример от нас в България - ние вече построихме благодарствен паметник на пилотите, които избиха няколко хиляди български цивилни деца, жени и мъже и разрушиха половин София.
И в допълнение, от признателност и благодарност наградихме инициатора на този паметник с най-висшето държавно отличие...

30.07 2014 в 21:26

Пускането на бомбата е престъпление срещу човечеството. И все пак, ако не могат да бъдат оправдани, американците могат да бъдат разбрани. Една военна операция би струвала живота на хиляди американци, а за повечето политици животът на един техен гражданин струва колкото животът на хиляда чужди. Това не е оправдание, но от психологическа гледна точка обясняв решението на американците. Нещо повече - ако не бяха бомбите СССР по всяка вероятност щеше да окупира япония и не се знае дали от това японците нямаше да си изпатят повече.
И имайки предвид геноцида, който японците вършат над народите в Далечмния изток и най-вече над китайците, е разбираемо, че много хора по света считат, че японците заслужават и по-страшна съдба.
Да не забравяме, че и американските инвестиции след края на войната спомагат за възстановяването на страната и прревръщането и във втора икономическа сила.
Така че, макар и да е несъмнено зло деяние, пускането на атомната бомба в дългосрочен план оказва и някои положителни въздействия,които въпреки че не могат да оправдаят изтреблението на хиляди невинни мирни граждани, не бива да бъдат пренебрегвани при цялостната оценка.

30.07 2014 в 18:10

Под тебе е само собствения ти ум. Или отсъствието му.
Значи, ти не знаеш колко са, но "според тебе" са "поне ...", значи всички източници са неверни, само ти меродавен?
Момче, пази си глупостта за лична употреба, не ми губи времето. За тая операция е написано достатъчно. Това според американската историография японската пехота е била страшна сила, защото собствените им войски са били неграмотни и страхливи. А според руснаците - хитлерюгенд и фолксщурм. Те са прехвърлили там корпусите от Берлин - съединения с чудовищен опит и огневи възможности, които просто са се разходили по японците. За да не обидят частите, които през цялата война са стояли в Далечния изток, са ги включили във втория ешелон. За да не пострадат, понеже не са имали боен опит. Войниците са полудявали от това което става, като са гледали работата на собствените си предни части. Даже морските пехотинци, които са стоварвали на Курилските острови, са били по три пъти по-малобройни от гарнизоните.
А американците са се побъркали толкова, че от ужас са побързали да изпитат бомбите на живи хора. Това е цялата работа.

30.07 2014 в 17:40

До поредния историк под мен- руснаците са атакували в три направления- не само Монголия, но и Манджурия и Корея... жертвите от тяхна страна варират, но никой, дори съветската пропаганда, която е занижавала загубите, не е давала цифри от сорта на 3 хиляди души. "Историкът" ги е занижил поне 10 пъти...

30.07 2014 в 16:46

Някой по-горе умничеше за руснаците. За цялата Вътрешна Монголия, и разгрома на Квантунгската армия, те са загубили три хиляди души, и две седмици.
От бомбите не е имало НИКАКВА военна нужда. Освен любопитстото на извратените пиндоси да видят какво ще стане ако запалят жива котка, единствената причина е била бързането, и то срещу руснаците. Надявали са се така да затиснат японците, за да успеят да вземат Курилските острови, пътем и Сахалин.

30.07 2014 в 15:21

Що за герои са това? Да убиеш с една бомба 140 000 човека и да се чувстваш морално удовлетворен....що за глупост?Изобщо има ли някакъв морал или извинение за това, да убиваш хора???