От март започва ваксинацията срещу "син език"

От МЗ обещават залетите земеделски площи да бъдат обезщетени

OFFNews 05 февруари 2015 в 16:55 1376 0

От 1 март ще започне ваксинирането на животните срещу болестта "син език". 4,625 млн. лв. са осигурени по бюджета на министерството на земеделието и храните за ваксинацията, информира Десислава Танева пред журналисти във Варна.

Правителството одобри допълнителни разходи за ограничаване и ликвидиране на болестта "син език" чрез закупуване на инактивирана ваксина серотип – 4.

Създадена е организация за ваксинирането на животните, потвърди пред агенция "Фокус" д-р Марин Маринов, главен експерт в „Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” при Българската агенция по безопасност на храните.

От 1 март стартира и кампанията за директни плащания през 2015 г.

Министър Танева обясни, че пакет от близо 1,5 милиарда лева ще бъде разпределен по различните схеми, но за да получат средствата за първи път, производителите ще трябва да доказват правно основание за ползване на земите.

Средства са отделени и за животновъдите, независимо какъв вид животни отглеждат – овце, кози, крави или дали са под селекционен контрол или не са, те ще получат за новия програмен период през 2015 г. по-висока ставка на подпомагане, гарантира министър Танева.

От Министерството на земеделието предвиждат за производителите в наводнените райони компенсации.

„Общинските служби по земеделие вече са посетили на място пострадалите площи по предварително заявление на стопаните. В момента протоколите се обработват и се очаква скоро да бъдат готови. По същия начин сега, когато стане възможно да се влезе по залетите площи и да се установят размерите им, стопаните им ще заявят  обезщетение”, посочи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!