От кафенето край Народния театър вече няма и следа

То обаче отново може да се появи там - собствениците са обжалвали заповедта за премахването му

Александра Маркарян 29 декември 2021 в 18:40 3303 0

От кафенето пред Народния театър в София вече няма и следа.

Премахването му разпореди по-рано през декември главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков.

По заповед на главния архитект: Кафенето пред Народния театър ще бъде премахнато

Към 20 декември собствениците вече бяха вдигнали доброволно шатрите, масите, столовете и чадърите, но не и бара.

"Вече е напълно демонтиран и барът, с което заповедта за премахване може да се смята за доброволно изпълнена" - пише днес кметът на "Средец" Трайчо Трайков.

В същото време обаче, информира той, заповедта на арх. Здравков е била обжалвана и ако падне в съда, заведението ще се върне на досегашното си място.

Когато сте научили от мен, че даден проблем е почти решен, няма смисъл да се снимате в гневна поза и след три дни да обявявате победа

"По повод на всички премахвания на незаконни обекти в район Средец ми се струва важно да изясним нещо. Процедурата във всеки от случаите разглежда единствено съответствието на обектите с формални критерии - одобрени схеми, изпълнение на договори и т.н - което би трябвало да е рутинна част от работата на общинските структури, но в момента често е сложна и объркана.

Това, което липсва като правомощие на района обаче е концептуалната част, която е дори по-важна: къде какво трябва да има - атракцион, заведение или нещо друго, колко да е голямо, как да изглежда. Тук виждам и ролята на гражданите, чието мнение също следва да бъде отчитано", пише още кметът и бивш министър на икономиката Трайчо Трайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови