По заповед на главния архитект: Кафенето пред Народния театър ще бъде премахнато

Собственикът има срок за обжалване до 27 декември, заяви кметът на "Средец" Трайчо Трайков след въпроси към Фандъкова от Спаси София

Юлиана Ончева 17 декември 2021 в 08:14 15812 1

Заведението пред Народния театър ще бъде премахнато. Главният архитект на София Здравко Здравков е издал заповед за това и собственикът на кафенето има срок да обжалва до 27 декември. 

Това стана ясно от думите на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, след като Спаси София поиска незабавна проверка на обекта. От гражданската организация, чийто независим общински съветник е Борис Бонев, обявиха вчера, че са изпратили сигнал и очакват реакция от Столична община. 

Заетата площ е двойно по-голяма от разрешената в схемата, а обектът дори не е на правилното място. Собственикът не е плащал на р-н Средец никакъв наем от поставянето на обекта (2012 г.) до сега! Там трябва да има само маси, но са поставени и масивни найлонови тенти, които загрозяват една от най-емблематичните сгради на София. Заведението има разрешение да работи като сезонен обект - само през месеците с хубаво време. То трябва изцяло да се премахва през зимата, но въпреки това работи целогодишно. Къде сте г-жо Фандъкова? Как така 10 години "не сте разбрала", че пред Народния театър има подобна злоупотреба? Какво, освен чадър в ущърб на общественият интерес, е дългогодишното игнориране на това и стотици други нарушения? Какво прави Ивайло Иванов от МВР, когото назначихте за директор на Столичен инспекторат? Изпратихме сигнал и очакваме пълна проверка още днес (вчера - б.р.), налагане на максимални санкции по всички неспазени членове на Наредбата, както и незабавно премахване на обекта. Аман от беззаконие, алармираха от Спаси София във фейсбук. 

В коментар под поста им отговори Трайков: Спаси София - в някои коментари има въпроси към мен, така че нямаше да е лошо да споделите всичко, което разказах на Boris Bonev преди няколко дни - че по наши констативни актове има издадена заповед за премахване от главния архитект на СО, тя е връчена (въпреки че дружеството е подало фалшив адрес) и в момента тече срок за обжалване пред НАГ до 27 декември. Поради обстоятелството, че договорът е сключен директно между СО и изпълнителят (а не с район Средец), сме изпратили цялата документация и до Дирекция „Общински приходи“, отдел „Ревизии и събиране на вземания“ към СО, обясни районният кмет. 

Още през март главният архитект Здравко Здравков обяви, че павилионите и временните обекти в София ще бъдат драстично намалени. Тогава той обясни, че в Закона за устройство на територията нямаше текстове, които да регламентират процедурите по поставяне и премахване на такива обекти и наредбата на СО беше отменена от съда. С последното изменение в ЗУТ вече има конкретно работещ текст 56А, който дава възможност общинският съвет в своята наредба да създаде подобен ред за премахване на тези т. нар. мобилни съоръжения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

1

Алек

17.12 2021 в 09:07

Най-после .... нещо!
А сигурно са не стотици, ами хиляди такива по София и страната!

Някой гушка едни парички да си затваря очите. И упорито ги затваря!