Още едно плаващо сметище. Този път по Места

Общините по поречието й са изправени пред екологична катастрофа

OFFNews 17 март 2021 в 18:57 2821 0

Снимка БНР - Кати Тренчева

Плаващи сметища са се образували и по поречието на река Места и притоците ѝ в Якоруда, Разлог и Белица, съобщи БНР.

Тези общини са застрашени от екологична криза заради нерегламентираните сметища по поречието на реките. Това е и поредният случай на замърсяване на реки след случилото се по Искър край Своге и на Струма.

"Много неприятна гледка, дори е обидно", бе коментарът на кмета на Белица Радослав Ревански.

В началото на годината във ВЕЦ "Своге" се образува плаващо сметище, а отпадъците заемаха площ от почти 12 декара. Като причина бяха посочени обилните дъждове в началото на януари. По-късно областният управител на София Илиян Тодоров заяви, че речните корита на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани повее от 30 години.

Няколко дни по-късно плаващо сметище се образува и поречието на р. Струма близо до Невестино. Министърът на околната среда Емил Димитров обвини общината за замърсяването. Кметът на Невестино Димитър Стаменков пък заяви, че отпадъците идват от Земен.

Тогава правителството отпусна 220 хил. лв. за почистването на отпадъците.

През 2020 г. 75 кметове бяха глобени за над 243 хил. лв. заради замърсяване с отпадъци. По закон за нерегламентираните сметища в урбанизираните територии отговарят кметовете, а за тези извън тях - областните управители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови