Окончателно: 9 г. затвор за таксиметровия шофьор, помел 8 души на спирка в София

ОFFNews 03 декември 2014 в 22:21 6369 7

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 9 години затвор за таксиметровия шофьор, който се вряза в спирка на градския транспорт на бул. "Цариградско шосе" в София, като уби двама и рани шестима. 

Присъдата срещу шофьора Михаил Куртев е окончателна и не подлежи на обжалване. Той е лишен и от шофьорска книжка за 12 години, пише "Сега".

При жестоката катастрофа от юли 2013 г загинаха 26-годишна жена и момиченце на 6 години.

Куртев се е движил с над 100 км/ч, при позволени 80, изгубил е контрол над колата и е блъснал пешеходците. Освен това при разследването стана ясно, че той е шофирал пиян - в кръвта му са открити 1.5 промила алкохол.

Шофьорът обясни, че е бил засечен на пътя и затова е натиснал спирачките и се врязал в хората на спирката.

"Реакцията ми щеше да е същата и трезвен да бях. Исках да избегна катастрофа, ако знаех какво ще стане, по-добре да бях загинал", обяснява той.

По информация от КАТ това не първото провинение на Куртев. Той има 7 акта за периода 2007 - 2011 г. През 1998 г., му е наложена глоба за каране в нетрезво състояние. Тогава е хванат с 2 промила алкохол в кръвта.

Като шофьор на такси няма сериозни нарушения до нощта на инцидента.

Делото се гледа по съкратена процедура и приключи само за ден. Куртев призна всички доказателства, представени от прокуратурата, и затова получи 9, а не максималните 15 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!