Oгради и фургони изникнаха в парк "Бедечка"

OFFNews 28 март 2016 в 16:20 4535 2

Строителството в парка започва, въпреки протестите на еколозите

Огради и фургони се появиха в зелената площ около река Бедечка в Стара Загора. Мястото, известно като парк "Бедечка", е отредено за застрояване.

Така 300 декара същинска паркова територия с над 1500 дървета ще престанат да са зона с публичен достъп и ще се застроят. Паркът е дом за множество защитени растителни и животински видове, зона за отдих, разходки и спорт за гражданите.

Междувременно медийни разследвания показаха редица смущаващи обстоятелства в казуса: законови нарушения и конфликт на интереси. Засега обаче Общината отказва всякакво преразглеждане на случая и твърди, че единственият начин за спасяване на парка е откупуване на терените.

Терените, където ще се строи вече са оградени

Преди броени дни стотици старозагорци се събраха на протест с искане за запазване и почистване на парка и мораторуим върху строителството, докато тече разследване. Протестът им даде началото на започваща национална кампания за защита на градските зелени площи.

Миналата седмица ПП "Зелените" също подкрепи протестите срещу застрояването на парка.

Присъединяваме се към желанието на старозагорци за мораториум върху строителството до приключване на пълното разследване. Смятаме, че този мораториум трябва да бъде приложен и към всички останали немалко случаи в страната, при които е започнато строителство фактически в рамките на зелени площи, се казва в партийното становище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!