Старозагорски общинари и големи компании вдигат цял квартал на мястото на парк "Бедечка"

OFFNews 10 март 2016 в 12:05 27012 9

Бедечка
Така ще изглежда новият комплекс на мястото на парк "Бедечка"

Десетки милиони ще платят старозагорци за новия квартал на мястото на градския парк "Бедечка". За това алармира пред "Хоризонт" социологът Първан Симеонов, член на неформалната  група "Запазете "Бедечка". Големи компании и около 200 частни лица получават "Бедечка" за сметка на 200 000 старозагорци", коментира той. Според него общината може да ревизира всички допуснати нарушения в годините и да се потърси баланс между обществения и частния интерес чрез преговори със заинтересованите страни и обжалване в съда.

Първан Симеонов призовава институциите и компетентни общности като Камарата на архитектите да проверят законността на разораването и изкореняването на дървесни видове в парк "Бедечка“.

Скандалът със застрояването се засили в края на февруари, когато с багери и булдозери общината започна да трасира улици в територията на "Бедечка". 

На близо 20 милиона лева възлиза само прогнозната цена на инфраструктурата в новия квартал, която трябва да бъде построена с обществени пари.  Тези суми общината ще трябва да плати в идните години, за да могат няколко големи фирми с терени в парка да започнат да строят.

Първанов посочи, че според плана на мястото на парка е предвиден булевард с две платна, два нови моста, две-три кръгови движения, километри нови улици. Към това трябва да се добави и цялата комунална инфраструктура, която ще трябва да се изгради от нулата. В разходите трябва да се калкулира и проучването и проектирането за всичко това.
Индикативните стойности на километър рехабилитация на булевард в София отдавна са около милион, а в Стара Загора става дума за чисто нова инфраструктура от нулата.

Междувременно веднага след местните избори миналата година веригата "Кауфланд" започна строителство в парк "Бедечка" в Стара Загора, северно от техникумите. Очевидно е, че целта е била да се изчакат изборите, за да няма проблеми за местната власт заради строителството в спорната зона. Голямата верига не се съобрази с протестите на старозагорци. По информацията от общината, "Кауфланд" и "Лидл" са двама от възложителите на плана за застрояване на парка.

Така изглежда паркът след започване на строителството

"Положението е заварено. Духът от бутилката е изпуснат още през 2003 г. Нищо не може да се направи", заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ), цитиран от Mediapool. "Като кмет съм искал да запазим парка, но сме с вързани ръце", твърди Тодоров.

Кметът обяснява, че не може да инициира промяна на плана и територията да остане зелена площ, защото по закон трябва да отчужди имотите и да обезщети собствениците до 2 години след промяна на плана, а пари за обезщетения общината няма. При пазарни цени от 50 – 100 лв. /кв.м за урегулирани имоти в Стара Загора, общината би трябвало да намери между 12 млн. и 25 млн. лв. за обезщетения на собствениците.

От "Запазете Бедечка" обаче пресмятат, че много повече пари общината ще даде за изграждането на инфраструктурата в новия квартал. Това са няколко моста, нов булевард, кръгови движения, километри улици, съответните комунални съоръжения и т.н. По оценки на организацията разходите на общината ще са минимум 20 млн. лв.

С площ от 400 дка "Бедечка" е вторият по-големина парк на Стара Загора. През него минава единствената река в града. Залесяването му започва през 1960 г. В него се намира "Старият чинар" на около 500 г., обявен за природна забележителност, 1500 дървета, както и други редки растителни видове, което не се срещат дори в другия градски парк - "Аязмото".

Реката в комбинация с Казанлъшкия проход е важен и единствен в района миграционен път за птиците при преминаване на Средна гора. При застрояване ще се нарушат и въздушните потоци от планината, идващи от Змейовския проход. Паркът е дом на над 110 размножаващи се, зимуващи и мигриращи през него животински видове. Биосистемата на "Бедечка" е уникална, според "Зелени Балкани" и "Грийнпийс".

Скандалът започва през далечната 2003 г., когато по предложение на общинския съветник от БСП Трифон Митев е взето решение да се върнат около 250 дка имоти на бивши собственици, припомня кметът Тодоров. 

Тези земи навремето са били бахчи, на които са се отглеждали зеленчуци. През 1956 г. са национализирани и вкарани в ТКЗС. През 1979 г. са обявени за парк. След промените през 1989 г. част от собствениците си ги връщат, а на други неясно как изчезват и се оказват след това купени от крупни бизнесмени, за което водят дела в съда.

В периода 2005 – 2007 г. тази територия се вади от общия устройствен план (ОУП) на Стара Загора като парк и се предвижда за изграждането на атракциони. През май 2011 г. е приет нов ОУП, в който територията става зона за смесено застрояване – магазини и жилищни сгради. На следващата година е приет и подробния устройствен план за застрояването на извадените около стотина декара от "Бедечка".

Застроителяният план е направен по инициатива на "Феърплей Къмършъл" АД, "Сентрал Парк Загоре", "Кауфланд България", "Лидл България" и сдружение "Бахчи Бедечка", в което влизат собственици на реституирани имоти.

Българските клонове на търговските вериги са купили имотите, за да построят хипермаркети.

"Феърплей" и "Сентрал Парк Загоре" пък са собственост на големи инвеститори в недвижими имоти у нас. Основните им инвестиции са в жилищни сгради в София и в курортни комплекси.

"Феърплей" е собственост на Марио Захариев. Един от известните хотели на компанията е "Арена до Сердика" в центъра на София, в чиито основи е вкопан античен колизеум. "Феърплей" притежава няколко ваканционни комплекса в Банско и по морето, освен това инвестира в изграждането на жилищни сгради в София.

"Сентрал Парк Загоре" е собственост на три компании, две от които са регистрирани в Израел. Половината от акциите в дружеството се държат от "Либърти пропъртис", представлявано от Рой Роитман. "Асим Риъл Естейт" държи 40% от капитала. Дружеството се представлява от Офир Наор. Останалите 10% са на българо-израелската група "България инвестмънт груп". Групата има няколко инвестиционни проекта в имоти у нас във ваканционни селища, жилищни и офис сгради в София.

Имоти в парка има и известният в Стара Загора крупен бизнесмен Стефан Шоселов. Той е собственик на фабриката за производство на поцинкована ламарина "Новотехпром". Занимава се и с търговия със строителни материали.

Геодезическата част на застроителния план на "Бедечка" е направена от общинския съветник от ГЕРБ Тодор Николов през 2012 г. По това време той е и председател на комисията по устройство на територията в Общинския съвет на Стара Загора. Това е явен конфликт на интереси и само този факт прави оспорим самия застроителен план, твърди Mediapool.

Преди това промяната в общия устройствен план на Стара Загора е приета по времето, когато председател на Общинския съвет е Недялко Недялков. Той става депутат от ГЕРБ през 2009 г. в 41-то Народно събрание, а в началото на 2012 г. е назначен на областен управител на Стара Загора.

Именно Недялков подписва решението на Общинския съвет за застрояването на "Бедечка". Интересът му не е случаен. Пред Сметната палата той декларира, че е собственик на четири парцела в парка с обща площ от 13 487 кв.м. Те са придобити чрез покупко-продажба за 315 254 лв. ( по 23.37 лв./кв.м). Недялков вече не е член на ГЕРБ и е преминал в редиците на БАСТА – партията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Брат му Христо Недялков обаче продължава да е член на партия ГЕРБ. Той е собственик на агенция за имоти "Мираж Консулт". Срещу него има жалба в прокуратурата от измамени старозагорци, потърпевши при покупката на непостроени жилища. Христо Недялков е бил общински съветник от ГЕРБ през мандата 2011 – 2015 г., когато се взима решението за застрояването на "Бедечка".

Според неформалната група "Спасете Бедечка" и други общинари имат имоти в парка. Те обаче са собственици чрез поставени лица и по тази причина е трудно да се докаже, но в Стара Загора всички ги знаят, твърдят от организацията.

За да се тушира донякъде недоволството, е решено в града да се изгради нов парк в кв. Казански. Той е на мястото на бившите артилерийски казарми на площ от 140 дка и ще струва 15 млн. лева. На 2 март кабинетът опусна последните 5 млн. за довършването му. "Бедечка" обаче е с площ от 400 дка.

Според еколози и неформалната група "Запазете "Бедечка" изграждането на новия парк е положително решение, но то доказва, че в случая държавата и общината действат по принципа “Кон за кокошка".

Това се потвърждава и от думите на кмета Живко Тодоров, който на 2 март обяви,че очаква да започне и строителството на нова спортна зала в парка "Казански" , която да има между 3000 и 4 000 места за публика. Според него сумата за изграждането ще бъде между 10 и 12 млн. лв. общинско и държавно финансиране през следващите 3 години.
"Общината е в добро финансово състояние и можем да си позволим сума за изграждане на такава зала. В нея освен спортни съоръжения и зали ще има и търговки център , офиси и магазини, които ще носят допълнителни приходи", смята кметът, който няма пари за запазването на "Бедечка". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews